Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika kıtasında koronavirüsle mücadele: Güney Afrika’da karantina beş aşamada gevşetilecek – Sarper Sesli ile söyleşi

Koronavirüsle mücadele dünyanın en önemli gündemi olmayı sürdürüyor. Türkiye’de, Avrupa’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde gelişmeler yakından takip ediliyor. Peki, sağlık sisteminin fazla gelişmiş olmadığı Afrika kıtasında neler yaşanıyor? 

Yaklaşık 1 milyar 300 milyon nüfusu olan kıtada ilk vaka 14 Şubat 2020’de Mısır’da tespit edildi. Ancak imkânların kısıtlı olması nedeniyle kıtanın tamamında yapılan test sayısı henüz 500 bine dahi ulaşmadı.

Güney Afrika Cumhuriyeti ise Afrika kıtasının en çok test yapan ülkesi. Yaklaşık 58 milyon kişinin yaşadığı ülkede test sayısı 150 bini aştı. Şu ana kadar 4 binin üzerinde kişide koronavirüs tespit edildi, 79 kişi hayatını kaybetti.

Batu Bozkürk bu verilerden yola çıkarak, 12 yıldır Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaşayan Sarper Sesli’ye ülkesindeki ve kıtadaki gelişmeleri sordu.

Salgının kıtaya geniş çapta yayılmasının büyük bir tehlike yaratacağını söyleyen Sesli, Güney Afrika’da uygulanan karantinaya ve bu karantinanın nasıl gevşetileceğine dair bilgiler verdi. Programda test sayıları, sağlık sisteminin yeterliği ve verilerin güvenilirliği de konuşuldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.