Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Komisyonu koronavirüse karşı aşı çalışmaları için bağış kampanyası başlattı: 5.4 milyar euro toplandı

Dünya liderleri, Avrupa Komisyonu’nun başlattığı yeni tip koronavirüse karşı aşı ve tedavi geliştirme çalışmaları için “Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği” başlığı ile düzenlenen bir sanal konferansta buluştu. Komisyon, teşhis, tedavi ve aşı çalışmaları için 5.4 milyar euro tutarında başlangıç finansmanı topladıklarını açıkladı.

4 Haziran’da yapılması planlanan Küresel Aşı Zirvesi öncesi Avrupa Komisyonu liderliğindeki girişim, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından 1 Mayıs Cuma günü başlatılmıştı. Koronavirüs salgını ile mücadele için düzenlenen bağış etkinliğine İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Japonya, Norveç, Suudi Arabistan ve Türkiye katıldı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Rusya, bağış etkinliğine katılmadı.

Zirvenin açılış konuşmasında, Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen “Ortaklar çok, amaç bir: bu virüsü yenmek” dedi. Avrupa Komisyonu aşı ile ilgili araştırmaları finanse etmek için 1 milyar dolar sözü verdi. Norveç 1 milyar dolar, Suudi Arabistan, Almanya ve Fransa da 500’er milyon euroluk bağış yapacaklarını bildirdi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinin koronavirüs aşı araştırma, test ve tedavisi için 388 milyon pound tutarındaki taahhüdünü teyit etti.

Kabine toplantısı sebebiyle toplantıya canlı olarak bağlanmayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceden hazırlanan bir video ile katıldı. Aşı ve tedavi konusunda destek vereceklerini söyleyen Erdoğan “26 Mart’ta kabul ettiğimiz G-20 Bildirgesi’nde aşının hızlıca geliştirilmesi için kaynak sağlama taahhüdünde bulunmuştuk. Bugünkü ‘Koronavirüs Küresel Mukabele’ taahhüt etkinliğinin parçası olmayı da bu nedenle görev addettik. Çalışmalarda gereksiz tekrarlara ve bürokrasiye izin verilmemesi, hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracaktır. Kovid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalıdır. Bu bakımdan üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınması ve ‘kimsenin geride bırakılmaması’ prensibinin itinayla uygulanması son derece önemlidir. Aşı geliştirme çabalarına yönelik maddi katkımızı belirlerken tüm bu hususları dikkate alacağız. Değerlendirmeler akabinde tespit edeceğimiz meblağı ise 23 Mayıs’a kadar ilan edeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.