Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm dünyada koronavirüs önlemleri esnetiliyor

Salgından en fazla etkilenen Avrupa ülkelerinden İspanya’da önlemler gevşetilmeye başladı. Vatandaşların sabah 06:00-10:00 ve akşam 20:00-23:00 saatleri arasında bireysel olarak açık havada spor yapmalarına izin çıktı. Çocuklar da yetişkin gözetiminde günde bir kez dışarı çıkabilecek. İlkokul ve liselerin eylül ayına kadar kapalı olacağı açıklandı. Plajların bazıları 29 Haziran’a kadar sadece bölge sakinlerine açılmış olacak, turist ya da bölge dışında yaşayanlar kullanamayacak.

Avusturya’da ise dükkanlar kademeli olarak açılıyor ancak restoran, kafe ve bar gibi işletmeler birkaç hafta daha kapalı olacak. Ayrıca kamuya açık alanlarda beş kişiden fazla her türlü buluşma yasak. Tamamen geri dönüş için haziran ayı başı işaret edilse de kesin tarih birkaç günlük deneme sonrası belli olacak. Cenazelere katılım sayısı da bu haftadan itibaren artırıldı, 30 kişi aynı anda sosyal mesafeyi koruyarak cenazeye katılabilecek.

Salgının Avrupa’daki merkezi İtalya’da da vaka ve ölüm sayılarının düşmesiyle önlemler esnetilmeye başladı. Yedi hafta süre karantinadan sonra, fabrikalar, şantiyeler ve toptan satış yapan tüm işletmeler açıldı. Bugünden itibaren cenaze defin işlemleri ve mezarlık ziyaretleri 15 kişilik gruplar için rutin hale dönerken, parklar ve bahçeler belirli kişi sayısıyla ziyarete açıldı. Müzelerin 18 Mayıs’ta açılacağı açıklanırken kafe ve restoranlar için 1 Haziran tarihi işaret edildi.

İsviçre de kademeli olarak önlemleri esneten ülkelerden. 27 Nisan’da çiçekçiler, bitki seraları ve kuaför/berberler açılmıştı. 11 Mayıs’ta da okullar açılacak. Ancak gıda satan işletmeler 8 Haziran’a kadar kapalı kalacak.

Karantina ve sosyal izolasyon konusunda eleştirilen Hindistan’da da kurallar esnetilmeye başlandı. Küçük işletmelerin geçen hafta açılmasının ardından tüm pazar alanları, alışveriş merkezleri ve dükkanlar bugün yeniden faaliyete geçiyor. Her türlü işletmede çalışan azaltma, maskesiz müşterileri içeri sokmama ve çalışanlara eldiven zorunluluğu getirildi.

İsrail‘de ise okullar kademeli olarak açıldı. Dün ilkokul öğrencilerinin yüzde 60’ı haftalar sonra ilk kez okula gitti. Ancak eğitim kesin kurallarla başladı; sınıflar küçük gruplara bölündü, 65 yaş üstü öğretmenler evde kalmaya devam ediyor. Öğrenciler birbirleriyle temasta bulunmamaları konusunda velileriyle beraber bilgilendirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.