Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanlığı, “yoksulların doktoru” olarak bilinen Prof. Dr. Murat Dilmener’in adını bir hastaneye vermeyi planlıyor

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin duayen hocalarından Prof. Dr. Murat Dilmener, 3 Mayıs 2020 tarihinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti. “Yoksulların doktoru” olarak da bilinen Dilmener’in ailesi, yakınları ve öğrencileri, adının yaşatılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu.

Medyascope, Dilmener’in torunu Alara Gençoğlu ile görüştü. Alara Gençoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın kendilerini aradığını ve Dilmener’in adının yaşatılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Dilmener’in adının nereye verileceği henüz belli değil ancak ailesi, yakınları ve öğrencileri, hocanın adının bir hastanede yaşatılmasını istiyor.

Change.org adlı sitede de “Prof. Dr. Murat Dilmener ismi yaşatılsın!” başlıklı bir imza kampanyası başlatıldı. “İsminin Türkiye ve dünyadaki pek çok sağlıkçının insan hayatına yaklaşımını değiştiren bir değer olması nedeniyle kendisine yakışır bir yere verilerek yaşatılmasını istiyoruz. Yoksul hastaları ücretsiz tedavi ettiği için soruşturma geçiren ve Türk sağlık sektörüne binlerce başarılı doktor yetiştiren Prof. Dr. Murat Dilmener geleceğin hekimlerine maddiyattan ziyade, insan hayatının önemli olduğunu gösterecek bir ışık olacaktır” denilen kampanyada, şu ana dek neredeyse 15 bin imza toplandı.

79 yaşında hayatını kaybeden Dilmener, Mardin doğumluydu, Süryaniydi ve üç çocuk babasıydı.

Dilmener’e, yoksul hastaları İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hukuka aykırı şekilde ücretsiz tedavi ettiği gerekçesiyle 2004 yılında, 135 profesör ile birlikte Maliye Bakanlığı tarafından soruşturma açılmıştı. Soruşturmada profesörlerden, toplam 3.5 milyon liralık tedavi masrafını ödemeleri istenmiş, Dilmener’e de 500 bin liralık borç çıkarılmıştı. Hastanenin döner sermaye gelirleriyle zor durumda olan hastaları tedavi ettiğini söyleyen doktorlar konuyu yargıya taşımış, bunun üzerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Maliye Bakanığı konuyu Yargıtay’a taşımış, ancak Yargıtay, hocaların bu paraları fakir hastaların tedavisi için kullandıklarına kanaat getirerek davayı kapatmıştı.

Daha önce yine koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun adı İstanbul’daki Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne verilmiş, hastanenin yeni adı Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.