Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivas’ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü, doğal sit alanı ilan edilme sürecindeyken yapılaşmaya açıldı

Sivas’ın Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölü’nün doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken Sivas Valiliği bölgeyi, “Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi” ihalesine açtı. Bölge sakinlerinden ve Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi’nden Mimar Ayhan Çelik kararı Medyascope’a değerlendirdi. Çelik, “Bu bungalovlarda kim kalır bilmiyoruz. Burası konaklama talebi olan bir bölge değil. Gökpınar’ın yakınlarında 50 yıllık, dört odalı bir motel var. Buraya 3,5 yılda ancak birkaç kişi gelip kalıyor” dedi. 

Gökpınar Gölü, 15 metreye ulaşan bir derinliğe sahip olmasına karşın doğal bir akvaryum berraklığında, tümüyle dip yapısı görülebilen, yaz-kış 11 derecede sabit su sıcaklığı olan bir göl. Günün her saatinde ışığın farklı kırılmasıyla yeşilin, mavinin ve grinin tonlarına bürünüyor. Gökpınar Gölü, bölge sakinleri için doğal güzelliğinin yanı sıra kültürel olarak da önemli bir yere sahip. Gürünlü Ayhan Çelik, Gökpınar Gölü’nü bir doğa harikası ve kültürel miras olduğunu söylüyor.

Çelik, Gökpınar’ın doğal sit alanı olarak ilan edilme sürecindeyken imara açılmasını şu sözlerle değerlendiriyor: “Gökpınar son yıllardaki günlük ziyaretlerden bile etkilenmeye başladı, oluşan gölgelenmelerden dolayı gölde yosunlaşma görülüyor. Gölün çevresinde konaklama yerleri yapılırsa göl büyük zarar görecek. Bu nedenle Gökpınar’daki yapılaşmaya karşı imza kampanyası başlattık.” 

Gökpınar’a yakın köy ve kasabaların yarısından fazlasının boş olduğunu belirten Çelik, “Eğer göl çevresinde yapılaşma olacaksa buralardan olmalı, göl çanağından uzak durulmalı. Buralarda pansiyonculuk özendirilmeli. Kıyıdaki herhangi bir yapılaşma dipte gölgelenmeye, bu da yosuna neden olur” dedi. Göl çevresinde 70 metrekarelik 15 bungalov yapılmasının planlandığını belirten Çelik, “Siz hiç 70 metrekare bungalov duydunuz mu? Bungalov dediğiniz, dağda, kıyıda  10-15 metrekare, bir odalık, dört ayak üzerinde, havada duran, zemini örselemeyen bir şeydir. 70 metrekare bungalov akıl ötesi bir büyüklük” diye konuştu.

Gökpınar’ı korumaya yakın müdahalelerde bulunulması gerektiğini, tüketmeye dönük müdahalelerin geri dönülemez zararlara yol açabileceğini vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir şey yapılmak isteniyorsa aslında yapılabilecek çok şey var, yanlış yere yapılmış ve çok geniş bir alanı kaplayan otopark alanı yeniden yapılandırılabilir. Bir yapılaşma merakı var. Bu 15 bungalovun arkası gelir mi bilmiyoruz. Bu bungalovlarda kim kalır bilmiyoruz. Burası konaklama talebi olan bir bölge değil. Gökpınar’ın yakınlarında 50 yıllık, dört odalı bir motel var. Buraya 3,5 yılda anca birkaç kişi gelip kalıyor“.

Gökpınar  Gölü  ile  ilgili  daha  ayrıntılı  bilgi  edinmek  ve  fotoğrafları  incelemek  için  Twitter’dan @gokpinargolu hesabını ziyaret edebilir, gölün doğal sit alanı ilan edilmesine destek olmak için imza kampanyasına katılabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.