Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin’de ikinci dalganın başlamasından korkuluyor

Çin’de uzun bir aradan sonra salgının başlangıç noktası olduğu tahmin edilen Vuhan’da ve Rusya sınırında yer alan Shulan’da yeni koronavirüs vakaları tespit edildi. Bu durum Çin’de “ikinci dalga” korkusunu tetikledi.

Çinli yetkililer geçen pazar günü Rusya sınırında yer alan bölgeleri yüksek riskli ilan etti. Bu kararın arkasında, bölgede bulunan kentlerde vaka sayısının artışı yatıyor. Bu durum yetkilileri bölgeyi yüksek riskli olarak sınıflandırıp önlem almaya sevk etti.

Çin’de uzun zamandır yeni vakalar görülmediğinden, yetkili kurumlar ülkenin pek çok bölgesini düşük ya da orta risk grubu olarak sınıflandırıyordu. Çin Ulusal Sağlık Konseyi dün yaptığı açıklamada iki haftadır ilk kez vakaların iki haneli sayıya ulaştığını açıkladı. Pazar günü günlük vaka sayısı 17 oldu.

Yeni vakaların çoğu, Çin’in Rusya ve Kuzey Kore sınırındaki bölgedeki Shulan kentinde. Yetkililer bunun üzerine Shulan kentinde sinema ve park gibi tüm kamusal alanları kapattı. Shulan sakinlerine de evde kalma çağrısı yapıldı.

Yerel medyadan edinilen bilgilere göre, virüsün nasıl yayılım gösterdiği bilinmiyor. Ancak daha önce yurtdışı teması olmayan 45 yaşındaki bir kadının kaynak olduğu düşünülüyor.

Çin hükümeti son haftalarda Rusya’da vakaların artış göstermesi sonrası bu ülkeyle olan sınırını kapatmıştı. Ancak sınır kapatılmadan önce koronavirüs teşhisi konmuş pek çok kişinin Çin’e giriş yaptığı düşünülüyor.

Öte yandan, koronavirüs salgınının başlangıç noktası olarak bilinen Vuhan kentinde de 11 Mart’tan bu yana bir gün içinde en yüksek vaka sayısına yine pazar günü ulaşıldı. Yetkililer pazar günü Vuhan’da beş yeni vaka olduğunu açıkladı. Vuhan’da salgının kontrol altına alındığı açıklanmış ve önlemler yumuşatılmıştı.

Çin’de bugüne kadar 82 bin 918 vaka görülürken bunlardan 4 bin 633’ü hayatını kaybetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.