Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu ile söyleşi: “İnternette satılan maskeler her zaman güvenilir olmayabilir”

Türkiye’de maske satışına yaklaşık bir aylık bir yasağın ardından 8 Mayıs’ta yeniden izin verildi. Ticaret Bakanlığı cerrahi maskelerin tavan fiyatının 1 lira olduğunu duyurdu. Aradan geçen dört günde eczaneler maske satışına başlarken, pek çok firma da çevrimiçi alışveriş sitelerinden 50’lik maske paketlerini 48 ile 50 lira arasında satmaya başladı. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu’na Türkiye’de maskeye ulaşım sorununun bitip bitmediğini ve internet sitelerinden alınan maskelerin ne kadar güvenilir olduğunu sorduk. 

“İnsanlar ‘Nasılsa 1 lira’ diyerek satın almaya yönelmiş olabilir”

Maske satışına izin verilmesiyle ücretsiz maske dağıtımındaki yoğunluğun azaldığını belirten Sarıalioğlu, “İstanbul’da şu ana kadar 30 milyon ücretsiz maske dağıtıldı. Türkiye’de maskeye ulaşım sorunu bitti” dedi.

“Maske satan firmalar eczaneler kadar hassas davranmıyor”

Sarıalioğlu, firmaların internetten satışa sunduğu maskelerin güvenilir olup olmadığına ilişkin sorumuza şu karşılığı verdi: “Maske üretmenin bir standardı var, Sağlık Bakanlığı’nın kılavuzu var, maskelerin taşıması gereken özellikler var. Bu konuda da farklı üreticilerin ürettiği maskelerle ilgili denetleme görevi Sağlık Bakanlığı’nın. Üreticisi Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmişse, o üretim kontrol edilmişse vatandaşın endişe duyması gerekmez ama bunu bilebilir mi vatandaş? Bunu vatandaşın bilme şansı yok. Biz o yüzden belki işe yaramayacak bir maske satın alma ihtimaline karşı doğru adresin eczaneler olduğunu söylüyoruz. Çünkü bizlere gelen maskeler ecza depoları aracılığıyla denetlenmiş, test edilmiş maskelerdir. Bizlere gelen maskede en küçük sıkıntı gördüğümüzde o maskeyi iade ederiz, vatandaşlarımıza satmayız. Ama internet sitelerinde bunlar yapılır mı, çok zannetmiyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.