Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ile söyleşi: “Türkiye’nin demokratik bir parlamenter rejime sahip olmasını isteyen partiler, önümüzdeki seçimlerde ister istemez işbirliği yapacaktır”

Medyascope özel yayınında Batu Bozkürk, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak’ı konuk etti. Programda; CHP’nin Anıtkabir ziyaretinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “bekletilmesi”, İYİ Parti ve HDP arasındaki gerilim ve ittifakların geleceği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhalefete yönelik açıklamaları ve Türkiye ekonomisinin son durumu konuşuldu.

“Anıtkabir için son dakika haber verdiler”

CHP’nin 19 Mayıs’taki Anıtkabir ziyaretinde parti yetkililerinin Kemal Kılıçdaroğlu’nu dakikalarca ayakta beklettiğine dair haberlerle ilgili Faik Öztrak, “Ziyaretimiz 19.19’da planlanmıştı. 17.55’te ‘Bir an önce gelmemiz lazım, size tamam dedik ama 18.00’de mesai bitiyor’ diye bir telefon aldık. Ziyaretimizi yaptık. Konu bundan ibarettir, bu işlere çok fazla girmenin gereği yoktur” açıklamasını yaptı.

“Demokratik parlamenter rejim isteyenler, ister istemez işbirliği yapacak”

Öztrak, İYİ Parti ve HDP arasında yaşananlarla ilgili olarak da şöyle konuştu: “Bizim baştan beri kiminle ittifak yaptığımız bellidir, sandıkta hangi şartlarla işbirliği yaptığımız da bellidir. Bundan sonrası için söylediğimiz şey çok açıktır: Türkiye’de demokrasiden yana olan, Türkiye’nin güçlü, demokratik bir parlamenter rejime sahip olmasını isteyen partiler önümüzdeki seçimlerde ister istemez işbirliği yapacaklardır.”

“Mevcut ittifak güçlenerek devam edecek”

31 Mart’ta CHP’nin İYİ Parti’yle ittifak yapıp HDP’nin dışarıdan desteğini almasının önümüzdeki seçimlerde tekrarlanıp tekrarlanamayacağı yönündeki soruya Öztrak, “Sağduyu devam ettikçe, parlamenter demokrasi ihtiyacına inanılıyorsa, Türkiye küresel yarışta kendisinden beklenen yeri almak istiyorsa, özgür bir ülke olmak istiyorsa ve otoriter bir yönetime taviz vermeyecekse -ki vermemelidir- aklıselim çerçevesinde mevcut ittifakın daha da büyüyerek, güçlenerek devam edeceği kanaatindeyim. Esas geniş ittifakın da sandıkta olacağı kanaatindeyim. Millet sandık yoluyla tek adam-parti devleti rejiminden memnun olmadığını, bunun değişmesi gerektiğini ortaya koyacaktır” yanıtını verdi.

“Çaresizlik büyüdükçe popülist siyaset daha cüretkâr hale geliyor”

CHP Sözcüsü Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefete yönelik “Önümüzdeki dönemde Türkiye hastalıklı siyasetin temsilcilerinden kurtulacaktır” açıklamasıyla ilgili şunları söyledi: “Dünyada gerçek ötesi popülist siyaseti uygulayan siyasetçilerin genel yapısında bir otoriterleşme görüyorsunuz. Türkiye bunun çok fazla dışında kalmıyor. Özellikle en son, Adana’da Vefa Sosyal Destek Grubu’na yardım etmiş gençlik kolları başkanımızdan terörist çıkarma çabası bu iktidarın nasıl bir çaresizlik içinde olduğunu çok açık ve net ortaya koyuyor. Bu çaresizlik büyüdükçe de yalanı doğru gibi anlatan, gerçek ötesi popülist siyaset daha cüretkâr hale geliyor.”

Öztrak bunun bir noktada durması gerektiğini, bir yerden sonra aklıselimin galip geleceğine inandığını söyledi.

“Koronavirüs krizinden alışıldık yöntemlerle çıkamazsınız”

Öztrak salgın sürecinde ekonomide yaşananlara ilişkin, “Pandemi başlamadan önce zaten kendi krizimizi yaşıyorduk. Salgın sürecinde ekonomiden sorumlu bakan, ‘Vatandaşa verdiğimiz destek 240 milyar Türk Lirası oldu, çarpan etkisini de koyarsanız bu 500 küsur milyara çıkar’ dedi. 2008 krizinde Türkiye vatandaşa destek olarak gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6’sını vermiş. Bugün verilen destek -çarpan etkisini bir kenara bırakın- yüzde 6’nın yarısında ancak kalıyor. 240 milyarın 200 milyarı da kredi” dedi.

Faik Öztrak, koronavirüsün alışıldık bir kriz olmadığını, arzın ve talebin durduğunu, sermaye akımının ülkeyi terk etmeye başladığını ve finans sisteminin altüst olduğunu belirterek, “Geçmişteki gibi insanların borç ve vergi ödemelerinin ertelenmesiyle bu kriz atlatılamaz” diye konuştu. Geniş tanımlı işsiz sayısının Türkiye’de ilk defa 9 milyonun üzerinde çıktığını söyleyen Öztrak, “Bu sadece 15 günlük virüs etkisi” dedi ve Kılıçdaroğlu’nun “Bu kriz değil, buhran” açıklamasını hatırlattı. CHP sözcüsü son olarak, hükümete yeni bir bütçe ve yeni bir orta vadeli program hazırlama çağrısı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.