Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Koca seyahatlerde uygulanacak yeni düzenlemeyi ve 65 yaş üzeri kişilerin seyahat edebilme şartını açıkladı, R0 değerinin 0.72 olduğunu söyledi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Seyahatler için Hayat Eve Sığar kodu kullanılacak

Bayramdan sonraki günlerin daha özgür olacağını belirten Koca, yeni dönemde seyahatlerin nasıl gerçekleşeceğini şöyle anlattı: “Bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Hastalıkla mücadelenin bu döneminde seyahat ederken bizlerden risk taşımadığımızı göstermemiz istenecek. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası ulaşımda geçiyoruz. Mobil uygulama üzerinden alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz. Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak ve buna göre tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya eğer virüs bulaştığı tespit edilirse, yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak. Tüm ulaşım süreçlerinde Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden HES kodu oluşturulabileceği gibi, kısa mesaj yoluyla da HES kodu alınabilecek. Böylece seyahatlerde tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışılacak.”

65 yaş üzeri sağlıklı bireyler bir ay içinde geri dönmemek şartıyla seyahat edebilecek

Koca, 65 yaş üzeri kişilerin seyahatleriyle ilgili de şunları kaydetti: “Sayın Cumhurbaşkanızın talimatları, Bilim Kurulu’nun da bu noktadaki önerisi doğrultusunda, 65 yaş üzeri büyüklerimizin sabit bir yere gittiklerinden eminsek ve aile hekimlerinden herhangi bir semptomlarının olmadığını belirten seyahat edebilir raporu almışlarsa, yanlarında bir, zorunluysa en fazla iki kişi olmak üzere, bir aylık tek yönlük gidiş olmak kaydıyla, bir izin durumu yarından itibaren sözkonusu olacak. Bununla ilgili bir duyuru da ayrıca bugün yapılmış olur, İçişleri Bakanlığımız tarafından. Burada şu önemli, bu, hareketliliği sağlayan bir unsura dönmemeli.”

Liseye ve üniversiteye giriş sınavlarında maske “gerekirse” takılacak

Bakan Koca, 20 Haziran’daki Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve 27-28 Haziran’daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) maske takılmasının zorunlu olup olmayacağına ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi: “Ben şimdiden şunu söyleyebilirim: Bütün öğrencilerin maskeyle sıralarına oturması istenecek. Yani herkesin maskesiyle imtihana gireceği sıraya oturması sağlanacak. Mesafe korunabiliyor ise – bizim belirttiğimiz mesafeler anlamında söylüyorum -, mesafe korunabilir bir sınıfsa o durumda maskesini çıkarmasını Bilim Kurulu öneriyor. Bununla ilgili rehber hazırlığı yapılıyor.”

R0 değeri 1.56 değil, 0.72


Koca geçen hafta yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’de bir kişinin virüsü ortalama kaç kişiye bulaştırdığını gösteren R0 değerinin 1.56 olduğunu söylemişti. Bu, pek çok uzman tarafından “salgının kontrol altında olmadığı” şeklinde değerlendirilmişti. Koca bugün, R0 değeriyle ilgili şöyle kouştu: “Burada kabaca R değeri olarak söylediğimizde, ben geçen biliyorsunuz bir oran vermiştim, o özellikle bugüne kadar olan dönemin ortalaması olan bir R değeriydi. Bugün itibarıyla R0 veya R değeri olarak bu oranın 0.72 olduğunu söyleyebilirim. Her geçen gün oranın düştüğünü, giderek bu bulaşıcılık hızının azaldığını, sayıların giderek düşmeye devam ettiğini gösteren bir oran.”

Önceki dönemlerin yüzde 20’si kadar turist bekleniyor

Turizmde kontrollü bir süreç izleyeceklerini belirten Koca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mesela haziran için, daha önceki dönemlere göre olabilecek turist sayısının yüzde 20’yi geçebileceğini düşünmüyoruz. Ama riskli bölgelerden geçişlerle ilgili, zamana yayarak o bölgedeki salgını da değerlendirerek bir dinamik süreç içinde planlanır olacak. Yani bir takvimde herkesin geldiği değil, kimlerin ne zaman gelebileceğini belirlediğimiz, ülkedeki güvenlik durumu, salgın durumu da göz önüne alarak planlanmış olacak. Gelenlerin de hem testleri yapılıyor olacak hem de bulundukları ortamda Kontrollü Sosyal Hayat dediğimiz hangi kurallara uyulması gerekiyorsa -bütün bunlar çalışıldı-, bunlarla ilgili Turizm Bakanlığı’na bildirilmiş oldu. Rusya gibi daha riskli gördüğümüz ülkelere (sınırın) 1 Haziran’da hemen açılma durumu olmayacak. 70 ülke haziran, temmuz, ağustos ve eylül dahil olmak üzere belli dönemlerde planlandı. Bu her an değişebilir, o ülkedeki salgın ya da bizim takipte gördüğümüz duruma göre değişebilir.”

Sağlık Bakanı, “Virüs etkisini yitiriyor mu” sorusunu ise Türkiye’de virüsün etkisinin azalmasının uygulanan tedavi yöntemleriyle açıklanabileceğini belirterek yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.