Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabip odaları salgını anlatıyor – Ankara: “Vatandaşlarımız bir iki hafta daha sabretsinler, yazı rahat geçireceğiz”

Türkiye’nin tabip odaları koronavirüs salgınını Medyascope’a anlatmaya devam ediyor. Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, Batu Bozkürk’ün konuğu oldu. Bulut, başkentteki mevcut durum, vaka ve ölüm sayıları, sağlık çalışanlarının malzeme yeterliliği ve Türkiye’deki genel manzarayı anlattı.

Ankara’da 337’si sağlık çalışanı olmak üzere 6 bin enfekte, 150 ölüm

Ankara’da PCR testi ile doğrulanmış hasta sayısının 6 bin civarında olduğunu söyleyen Vedat Bulut, ölüm sayısının 150 olduğunu ve Ankara’nın vaka sıralamasında İstanbul ve İzmir’in ardından üçüncü sırada yer almaya devam ettiğini belirtti. Bulut başkentte 337 sağlık çalışanının enfekte olduğunu aktarırken, sağlık çalışanlarının koruyucu malzeme sıkıntısının salgının ilk dönemindeki kadar fazla olmasa da sürdüğünü söyledi. Bulut bu nedenle Türkiye’nin maske üretim kapasitesini artırması gerektiğini belirtti.

“İstanbul’da sokağa maskesiz çıkma yasağı getirilmesi gerekir”

İnsanların Ankara’da maske ve sosyal mesafe kurallarına uyduğunu kaydeden Bulut, Afyon ve Denizli gibi salgının daha az etkili olduğu illerde sokağa maskesiz çıkma yasağı uygulanırken Ankara ve İstanbul’da bu yasağın neden uygulanmadığına yönelik soruya, “Bunun bir açıklaması, bilimsel temeli yok. İstanbul’da bu yasağın uygulanması gerekir” yanıtını verdi.

“Normalleşme adımları erken atıldı”

Ankara Tabip Odası Başkanı Bulut, Türkiye için ise normalleşme adımlarının erken atıldığını savundu, “Alışveriş merkezleri (AVM) ve benzeri işletmeler eğer haziranın ilk haftası açılsaydı hasta ve ölüm sayısı daha düşük olurdu” dedi. 

“Türkiye başarılı bir tedavi süreci izliyor”

Türkiye’de virüsle mücadelede başarılı bir tedavi yöntemi izlendiğini belirten Bulut, “Hidroksiklorokinin karaciğer üzerinde yorucu etkileri var ancak bu ilaç uzun süre kullanılmıyor. Ölüm oranının düşük olmasındaki önemli faktörlerden biri de yoğun bakımda ilk dönemde düşük doz heparin (kan sulandırıcı) uygulanması. Bu, kılcal damarlarda pıhtılaşmayı engelliyor. Şu an ölüm oranı yüzde 2,7, bu daha da düşecektir. OECD ülkeleri arasında tedavi başarısında ilk 10’da yer aldığımızı söyleyebilirim. Güney Kore ile Almanya olamayacağız ancak ABD, İspanya ve İngiltere’den iyiyiz” diye konuştu.

“Yazı rahat geçireceğiz”

Prof. Dr. Vedat Bulut sözlerini, “Vatandaşlarımız bir iki hafta daha sabretsinler, haziranın ilk haftasından sonra daha rahat olabilirler. Yazı rahat geçireceğiz ama bir aşı gelmezse ekim-kasımdan sonra tıpkı mevsimsel grip gibi koronayla tekrar karşılaşabiliriz; sağlıklarına, beslenmelerine dikkat etsinler” diyerek tamamladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.