Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs nedeniyle durdurulan otobüs seferleri 4 Haziran’da tekrar başlıyor

Koronavirüs önlemleri kapsamında hava, demir ve kara yollarında ulaşım durdurulmuştu. Birçok alanda normalleşme adımları atılmaya başlamışken, otobüs firmaları da 28 Mart’ta durdurulan seferlerinin tekrar başlayacağı tarihi duyurdu. Dört büyük otobüs firması Pamukkale, Metro, Kamil Koç ve Ulusoy, 4 Haziran’da yeniden Türkiye çapında sefere başlayacaklarını açıkladı.

Türkiye’nin dört büyük otobüs firması seferlerinde 50 kişilik araçta 25 yolcu taşıyacak. Ancak normalleşme süreci başlamış olsa da her isteyen biletini alıp şehir dışında çıkamayacak. Bilet işlemleri, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden alınacak kodla yapılabilecek. HES uygulaması uçak ve tren yolculukları için de geçerli. Giriş çıkış yasağı olan iller için ise ayrıca seyahat izin belgesi de alınması gerekiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım daha önce normalleşme süreciyle ilgili, “Önceliğimiz sosyal yaklaşma mesafesi şartının, önlemleri almak koşuluyla otobüslerde uygulanmamasıdır” demişti.

“Koronavirüs sürecinde sektörün en önemli sorunu, sosyal yaklaşma mesafesi uygulaması nedeniyle otobüslerde toplam koltuk kapasitesinin yarısından fazlasını kullanma yasağı oldu. Sosyal yaklaşma mesafesinin yarattığı bir başka mağduriyet, sözkonusu mesafe aynı olmasına rağmen 2+1 koltuk düzenindeki otobüslerde yüzde 50 şartından dolayı her seferde 7-8 yolcu eksik taşınmasıdır. Bu nedenle 2+1 koltuk düzenindeki otobüslerde sağ ve sol cam kenarlarının satışına müsaade edilmelidir” diyen Yıldırım’ın bu açıklamasından sonra, otobüs yolcuğu için fiyatların ne kadar artacağı merak konusu olmuştu.

Dört büyük otobüs firmasından sadece Metro Turizm ulaşım faaliyetlerine kısıtlı olarak devam ediyor. İnternet üzerinden bilet satışlarında “Valilik izni bulunan yolculara satış yapılmaktadır. İzin harici bilet alanlara iade yapılamaz” uyarısı da yer alıyor.

Bugünlerde, Metro firmasının en işlek hattı olan İstanbul – Ankara arası için günlük en az 17 seferi bulunuyor, fiyatı ise 160 lira. İstanbul – İzmir içinse bu sayı şimdilik 14 sefer ve 170 lira.

Ancak Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin gibi bazı noktalara şimdilik sefer yok ve mesafe arttıkça fiyatlar katlanıyor. Örneğin, Gaziantep’e tek yön gidiş 300, Van’a ise 400 lira.

Tatil beldelerinden Bodrum ve Marmaris 225 lira iken Alanya 250 lira. Ancak üç nokta için de koltuklar tükenmek üzere.

Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine dört büyük şirket seferi olmasa da küçük ölçekli yerel firmaların günde en az iki kez çift yönlü seferi var. Örneğin, Şanlıurfa’ya Diyarbakır ve Mardin merkezli olmak üzere sekiz farklı şirket sefer düzenliyor.

Tavan fiyat uygulaması sürüyor

Koronavirüs salgını nedeniyle daha önce oluşan fahiş fiyat uygulamasına karşı mayıs ayı başında düzenleme yapılmıştı. Düzenlemeye göre, yol mesafesi 115 kilometreye kadar olan yolculuklar için bilet tavan fiyatı 100 lira, 2 bin kilometre ve üzeri yolculuklar için bilet fiyatları en fazla 500 lira olarak kararlaştırıldı. Ayrıca 1600 kilometreye de 400 liralık tavan ücreti getirilmişti. Yani Ankara-İstanbul arası otobüslerde de üst sınır 160 liraya çekilmişti. Tebliğle belirlenen tavan fiyatlar 31 Temmuz’a kadar geçerli. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.