Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yüksek Hızlı Tren seferleri iki ay sonra yeniden başladı: Trenler yüzde 50 kapasiteyle çalışacak, seyahat için HES kodu ve izin belgesi gerekecek

Koronavirüs salgını nedeniyle 28 Mart’ta durdurulan Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri bugün yeniden başladı. Ankara’dan İstanbul’a saat 07:00’de yola çıkan ilk treni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu uğurladı. YHT ilk aşamada yüzde 50 kapasiteyle, Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Konya-İstanbul hatlarında rayda olacak. Her hatta karşılıklı ikişer sefer olmak üzere günde toplam 16 sefer yapılacak.

Maske zorunlu, yemek ve büfe hizmeti verilmeyecek

YHT iki ay aradan sonra bugün ilk kez yola çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, seferlerde geçerli olacak yeni düzenlemeleri kamuoyuyla paylaştı. Buna göre gar, istasyon ve trenlerde maske takmak zorunlu olacak, sosyal mesafeyi korumak için trenler yüzde 50 kapasiteyle hizmet verecek, bilet fiyatları ise değişmeyecek. Yolculuklarda yemek ve büfe hizmeti verilmeyeceğini duyuran Bakan Karaismailoğlu, seyahat sırasında bir yolcuda belirtiye rastlandığı takdirde o kişinin trendeki izolasyon bölümüne alınacağını ve uygun olan ilk istasyonda sağlık görevlilerine teslim edileceğini açıkladı.

Seyahat için izin belgesi ve HES kodu gerekecek

28 Mayıs itibarıyla Türkiye’de 14 büyükşehir ve Zonguldak için şehirlerarası seyahat kısıtlaması sürüyor. YHT seferlerinin başladığı dört il olan İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Konya da bu kısıtlamanın uygulandığı yerler arasında. Dolayısıyla YHT ile seyahat etmek isteyen kişilerin Seyahat İzin Belgesi alması gerekiyor. Bu belgeye sahip olmayanlar bilet almış olsalar dahi trene kabul edilmeyecek. Bunun yanında bilet alırken Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar (HES) kodu kullanılacak. Kişide koronavirüs şüphesi olmadığını gösteren bu koda sahip olmayanlar seyahat edemeyecek. Yine bu koda sahip olduğu halde trene girişte belirti gösteren kişiler trene alınmayacak, bilet bedelleri ise iade edilecek.

Ara duraklar azaltıldı

Normalde Ankara-İstanbul (Anadolu Yakası) arasında YHT sırasıyla Eryaman, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı duraklarında duruyor ve yolculuk Söğütlüçeşme’de son buluyordu. Ancak seyahatlerin başladığı yeni dönemde trenler durakların pek çoğunda durmayacak. Örneğin Ankara-İstanbul arasında YHT, yalnızca Eryaman ve Pendik’te duracak. Benzer şekilde diğer seferlerde de duraklar azaltılacak.

Seyahat bilgileri yetkili makamlarla paylaşılacak

Bunların yanı sıra YHT bilet alma ekranında yolculara bir uyarı da yapıldı. Buna göre yolcuların seyahat bilgileri, “pandemi süresince gerekli önlemleri almak ve gerektiğinde filyasyon çalışmalarında kullanılmak üzere” yetkili makamlarla paylaşılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.