Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Haziran’da açılacak olan kafe ve restoranlarda alınacak önlemler açıklandı: Yeme-içme hariç maske zorunlu, masalar arasında 1.5 metre mesafe gözetilecek

Sağlık Bakanlığı 1 Haziran’da açılacak; restoran, lokanta, kafeler ile içinde yeme-içme hizmet alanı bulunan dinlenme tesisleri, kitapçılar, büfe ve kantinler ile diğer işletmelerin restoran-kafe bölümleri dahil yeme-içme sektöründeki işletmeler için alınması gereken koronavirüs önlemlerini yayımladığı bir rehberle açıkladı.

Buna göre tesis işletmecileri, tesisin tamamında sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlü olacak. Genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin sosyal mesafe planı hazırlanacak, tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenecek, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek. Kapasite bilgisi ve alınacak tedbirler tesiste görülebilir yerlerdeki panolara asılacak.

Yeme-içme hariç maske zorunlu, müşterinin maskesi yoksa işletme sağlayacak

Misafir kabulünde vale hizmeti sunan işletmelerde valeler maske kullanırken eldiven kullanmayacak, her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ellerini dezenfektanla temizleyecek. Müşteriler maske takacak ve onlara işletmeye girişlerinde antiseptik sunulacak. Eğer müşterinin maskesi yoksa işletmenin maske sağlaması gerekecek. Misafirler yeme-içme faaliyetleri dışında ve masadan her kalktıklarında maske takacak.

Masalar arasında 1,5 metre mesafe olacak, açık büfede servisi personel yapacak

Tesis içinde alınacak önlemlerden bazıları ise şöyle:

  • Tesisin içinde veya dışında sıra oluşabilecek her yerde (lavabo önleri, varsa sigara içme alanları vb.) 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalıdır.
  • Sosyal mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı aileden olan veya bir grup olarak gelen misafirler arasında uygulanmaz.
  • Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 santimetre olacak şekilde düzenlenmelidir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapıldığı takdirde diğer masalarla aradaki 1,5 metre mesafe korunacak şekilde yapılmalıdır.
  • Yan yana tek kişilik oturma düzeni olan bar masası şeklindeki masalarda sandalyeler arası mesafe 1 metre olacak şekilde düzenlenmelidir. Personel ile müşterinin doğrudan yüz yüze kaldığı bar masaları kullanılmamalıdır.
  • Her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulmalıdır.
  • Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterir. 
  • Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılmalı, servis ise mutfak personeli tarafından sunulmalıdır.
  • Çay/kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılmalı veya misafire servis elemanı aracılığıyla servis yapılmalıdır.
  • Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılmalıdır.
  • Tesis içerisinde çocuklara ayrılmış oyun odaları hizmete açılmaz.

Personelin düzenli sağlık kontrolü yapılacak, klimalar yüzde yüz temiz havayla çalışacak

Bunların dışında daha çok işletmeyi ilgilendiren kurallar da rehberde yer buldu. Bunlardan bazıları şöyle sıralandı:

  • Personelin düzenli sağlık kontrolü yapılmalı, birlikte yaşadığı kişilerin COVID-19 açısından izlenebilmesi için personelden periyodik bilgi alınmalıdır.
  • Personele, çalışma yerine, misafirler ve ortam ile temasına uygun kişisel koruyucu ekipman (tıbbi maske, yüz koruyucu gibi) ile el antiseptiği sağlanır ve kullanımı izlenir.
  • Gıda üretim alanına hammadde ve ürün sevklerinde ve mutfak alanında hijyen bariyerleri, sterilizasyon cihazları el ve vücut hijyeni için gerekli alet ve ekipman bulundurulmalıdır. Mutfak ve pişirme alanlarına görevli olmayan personel girememelidir.
  • Servis malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak gibi) bulaşık makinesinde yıkanmalıdır. Mutfak personeli çalışma esnasında iş kıyafeti ve kişisel koruyucu ekipman kullanılmalı, ellerini düzenli olarak yıkamalıdır.
  • Tesisin tamamında kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri, elektrik düğmeleri, pos cihazı, televizyon kumandası, telefon, bilgisayar klavyesi, menü, masa üstleri, tuzluk/biberlik gibi el  temasının  yoğun  olduğu  yüzeyler sık sık su ve deterjanla  temizlenmeli,  1/100 sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfeksiyonu sağlanmalı, klor bileşiklerinin zarar verdiği pos cihazı, telefon,  bilgisayar klavyesi  gibi  yüzeylerde ise yüzde 70’lik alkol  bazlı ürünler kullanılarak, izlenebilirlik kayıtları tutulmalıdır.

  • Klima ve havalandırma sistemlerinin filtreleri periyodik olarak zamanında değiştirilir. Klimalar yüzde yüz dışarıdan temiz hava alacak şekilde çalıştırılır.  Vantilatörler ise kullanılmaz. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan tesislerin havalandırması temiz hava dolaşımını sağlayacak şekilde düzenlenir ve sık sık doğal havalandırma yapılır. 

İşletmelerde alınacak önlemlerin tamamı Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 Sağlık Yönetimi ve Çalışma Rehberinde bulunabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.