Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Parkı eylemlerinin penceresinden Brezilya’nın haziran eylemlerini anlatan “Aşk Bitti” belgeseli çevrimiçi erişime açıldı

Brezilya’da toplu taşıma ücretlerine getirilen zamların ardından Haziran 2013’te başlayan protestolara, aynı dönemde Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı eylemlerinin gözünden bakan Mert Kaya’nın Aşk Bitti (Acabou o Amor – Love is Over) belgeseli çevrimiçi erişime açıldı.

Brezilya’daki protestolarda dile getirilen “Aşk Bitti! Burası artık Türkiye olacak!” sloganının peşinden giden belgesel, São Paulo’nun sokaklarında, meydanlarında ve işgal evlerinde dolaşarak izleyicileri, farklı yaşlardan, toplumsal cinsiyet gruplarından ve geçmişlerden gelen eylemciler ile tanıştırıyor. Gezi Parkı protestoları ile Brezilya’daki “Haziran eylemleri” arasındaki ortak noktaları ve farklılıkları araştırıyor.

Yönetmenliğini Mert Kaya’nın, yapımcılığını Ariya Toprak ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman’ın üstlendiği belgesel, prömiyerini 2017 yılında 36. İKSV İstanbul Film Festivali’nde yapmış ve 10. DOCUMENTARIST jürisi tarafından JvdK Yeni Yetenek Jüri Ödülü’ne layık görülmüştü.

“Umudu sokakların hafızasını geri çağırmakta buluyoruz”

Hem Brezilya’daki protestoların hem de Gezi’nin yedinci yıldönümü dolayısıyla 31 Mayıs – 14 Haziran tarihleri arasında çevrimiçi erişime açılan belgeselin ekibi, izleyicilere şu sözlerle sesleniyor:

“Son yıllarda dünyanın dört bir yanında artan baskılar, sokak ile kurduğumuz ilişkiyi yeniden şekillendirirken, koronavirüs salgınının yarattığı hâl ve gördüğümüz boş sokak imajları, belki de içine düştüğümüz kederi daha da güçlendiriyor. Biz de umudu bir kez daha Türkiye, Brezilya ve dünya sokaklarının hafızasını geri çağırmakta buluyoruz. Bir yandan bir arada olduğumuzu ve olacağımızı hatırlamaya bir yandan da düşünmeye ve hayal etmeye ihtiyacımız olan bir zamandan geçiyoruz. Aşk Bitti’yi daha önce izlemiş ya da izlememiş dostlarımızla paylaşırken, Gezi Parkı eylemlerinin ve Brezilya’nın Haziran eylemlerinin yıldönümü olan bugünlerde bu ihtiyaca katkı vermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Birlikte kuracağımız gelecek güzel günlerin umuduyla!”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.