Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’nin Demokrasi Yürüyüşü çağrısının ardından Edirne’ye girişler 14-17 Haziran’da sınırlandırıldı

Edirne Valiliği, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) dün, Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’nü 15 Haziran’da Edirne ve Hakkâri’den eşzamanlı olarak başlatacağını duyurmasının ardından, kente girişleri koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 14-17 Haziran tarihleri arasında sınırlandırdı.

Aynı tarihlerde toplantı ve yürüyüşleri de yasaklayan Edirne Valiliği’nin konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 4 Haziran’da CHP İstanbul Eski Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu, HDP Diyarbakır Eski Milletvekili Musa Farisoğulları ve HDP Hakkari Eski Milletvekili Leyla Güven’in hüküm giydiklerine dair kesinleşen mahkeme kararlarına istinaden Anayasanın 84’üncü maddesine göre milletvekillerinin düşürülmesi ve neticesinde tutuklanarak cezaevine gönderilmelerini protesto etmek amacıyla ilimizde ve bazı illerimizde toplanma çağrıları yapıldığı bilinmektedir. Bu tür eylemlerin ilimizde düzenlenmesi durumunda karşıt görüşlü gruplar arasında gerginliklerin yaşanabileceği, şiddet içerikli sokak eylemlerinin meydana gelebileceği, katılımcı şahıslar ile diğer vatandaşlarımız arasında sözlü ve fiziksel olayların meydana gelebileceği, kamu düzeni ve güvenliğinin tehlikeye düşebileceği, koronavirüsle mücadeleyi zafiyete uğratabilecek şekilde kişiler arası teması artıracağı öngörülmektedir.”

HDP Sözcüsü Ebru Günay, dün yaptığı açıklamayla iki ilden başlatılacak yürüyüşün Ankara’da 20 Haziran’da sonlanacağını duyurmuştu. Edirne’de yürüyüşün, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutulduğu Edirne Cezaevi önünden başlayacağını, Hakkâri’nin de “Kürt sorununun demokratik barışçıl çözüm iradesini göstermek için tercih edildiğini” söyleyen Günay, yürüyüş planlarını şöyle özetlemişti:

“15 Haziran’da Hakkâri’den başlayacak yürüyüş Van, Diyarbakır, Adana güzergâhını takip ederek 19 Haziran’da Ankara’ya ulaşacak. Edirne’de başlayacak yürüyüşte ikinci durak olarak İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarında devam edecek. 16-17-18-19 Haziran İstanbul’un üç bölgesinde kurumsal ziyaretler, işçi-emekçilerle fabrika ve atölyelerde buluşmalar ve halk buluşmaları gerçekleştireceğiz. İstanbul’dan çıkan yürüyüş kolu 19 Haziran’da İstanbul’dan yola çıkarak 20 Haziran’da Ankara’da olacak. Diyarbakır, Serhat, Çukurova gruplarımız Hakkâri yürüyüş koluna dahil. Ege, Karadeniz ve Marmara bölgeleri de Edirne kolu yürüyüşü içinde yer alacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.