Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İllerde vakalar artıyor: “İki ayda 248 olan vaka sayısı, normalleşmeyle birlikte ikiye katlandı”

Mersin’de iki ayda 248 vaka varken normalleşmenin ardından bu sayıya 300 vaka daha eklendi. Sinop’ta 15-20 civarında olan hasta sayısı son iki hafta içinde 50’yi geçerken Tekirdağ’da da havaların ısınması ve tatil beldelerinin kalabalıklaşmasıyla vaka sayıları arttı.

Türkiye genelinde koronavirüs vakaları normalleşmeyle birlikte artışa geçti. Medyascope’ta, Adana’da iki gün önce bir hastanede 30 yeni koronavirüs tanısı konduğunu, Şanlıurfa’da halen tedavi edilen 500 vaka olduğunu, Bitlis’te vaka sayısının son bir haftada 118’e ulaştığını, Konya’da ise bir ay önceki vaka sayılarına dönüldüğünü haberleştirmiştik. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da artışla birlikte beş ilde (Diyarbakır, Erzurum, Kayseri, Rize, Şanlıurfa) daha maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığını duyurdu. Bu illerle birlikte maskesiz sokağa çıkmanın yasaklandığı il sayısı 42’ye çıkmış oldu.

Normalleşmeyle birlikte 300 yeni vaka

Medyascope’a konuşan Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen, öncelikle kendileriyle resmi rakamların paylaşılmadığını söylerken normalleşmenin ardından Mersin’de vakaların arttığını şöyle anlattı: “Mersin, vaka sayılarına göre 11 Mayıs’a kadar Türkiye’nin en iyi iliydi. O tarihe kadar resmi olarak 248 vaka, altı can kaybı vardı. Bir daha resmi açıklama yapılmadı ve ardından normalleşme adımları geldi. Tedbirlerin kalkmasıyla birlikte de vakalar arttı. 27 Mayıs’ta 200 civarında yeni vaka vardı ve günden güne 15-20 vaka arttı. Şu anda 300 civarında yeni vaka olduğunu biliyoruz.”

Mersin’de, 11 Mart’tan 11 Mayıs’a kadar 248 olan vaka sayısına 11 Mayıs’tan sonra 300 vaka daha eklendi. 11 Mayıs’a kadar altı can kaybı varken 27 Mayıs’ta Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin paylaştığı bilgiye göre can kaybı 25’ti. Normalleşme adımları Mersin’i ciddi şekilde etkiledi. Antmen, sevindirici olanın şu anda aktif olan vakaların hastalığı hafif geçirmesi olduğunu söylüyor ve uyarıyor: “Eylül-ekim gibi salgının yükseleceğini düşünüyoruz. Önlem alınmaz ve yeni tedbirler getirilmezse hekimler olarak bunun yaşanabileceğini düşünüyoruz.”

“Hastanedeki hastaların olduğu katlar bire inmişti, yeniden üç kata yükseldi”

Sinop da Mersin gibi Karadeniz’de yaz aylarında çevre illerden vatandaşların yoğun şekilde geldiği bir il. Sinop nüfusu yaz aylarında neredeyse ikiye katlanıyor. Sinop Tabip Odası Başkanı Beyatlı Ercan, şehrin turistik özelliğine vurgu yaparken “Çalıştığım hastane tam dolu değil ama vaka artışını şöyle anlatayım, hastanemizin sekiz katı var. İlk zamanlarda altı kat dolmuştu, zamanla bir kata kadar inmişti. Bir katta 22-25 yatağımız var. Şu anda hasta sayımız yeniden üçe katlanmış durumda ve hastanenin üç katında şu an koronavirüs hastalarımız yatıyor. 15-20 hasta kalmıştı, bir hayli gerilemişti ancak hasta sayımız şu an yeniden 50’nin üzerine çıkmış durumda” diyor.

Erzincan’da beş ilçede de maske kullanmak zorunlu hale getirildi. Kentte üç vaka varken bu sayı 18’e çıktı. Erzincan Tabip Odası Başkanı Hüseyin Gökgöz şunları söylüyor: “Kıpırdanma var tabii ki. Türkiye genelinde 42 ilde maske zorunluluğu geldi zaten. Erzincan’da da yüzde 30-40 artış var denebilir. Burada zaten İstanbul kaynaklı bir nüfus artışı var, bundan kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Gamze Varol da özellikle Çorlu ve Çerkezköy’deki mahallelerde vaka artışlarının olduğunu söyleyerek bunların çoğunlukla bayram dönemindeki ziyaretlerden ve yazlık yerlere yapılan seyahatlerden kaynaklandığını belirtiyor. 11 Mayıs’tan itibaren de Tekirdağ’da önlemlerin alındığını söyleyen Varol, İstanbul’dan gelişlere dikkat çekiyor: “Havaların ısınması, kamu erkinin ‘salgın azalıyor’ söylemleri tüm vatandaşlarda gevşemeyi beraberinde getirdi. Havaların ısınmasıyla da İstanbul’dan insanlar buradaki tatil beldelerine geldiler. Herkes dışarıda, çay bahçeleri, kafelerin açık alanları olduğu kadar alışveriş merkezleri ve kapalı alanlar da dolu. Hastanelerde bir doluluk var ama tabii ki bunların hepsi doğrulanmış hastalar değil. Klinik bulgusu olan herkes koronavirüs teşhisiyle yatırılıyor. Sağlık çalışanları çok aktif çalışıyorlar, yaşamları pahasına emek harcadılar. Bizi üzen şey bunca aydır ortaya konulan emeklerin boşa çıkması.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.