Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İllerde vakalar artıyor: “Bir ay öncesine döndük, servisler dolu”

Türkiye genelinde koronavirüs vakaları normalleşmeyle birlikte artışa geçti. Adana’dan bir hekim dün gece bir hastanede 30 yeni koronavirüs tanısı konduğunu aktarırken Şanlıurfa’da şu anda tedavi edilen 500 vaka olduğu ortaya çıktı. Bitlis’te vaka sayısı bir haftada 118’e ulaştı, Konya’da ise bir ay önceki vaka sayılarına dönüldü.

1 Haziran’dan itibaren koronavirüs salgının nedeniyle alınan tedbirler gevşetilmeye başlandı. İlk olarak alışveriş merkezleri ve berberler gibi yerler açılırken, ikinci normalleşme paketiyle birlikte eğlence mekanları hariç neredeyse tüm mekanlar, parklar ve müzeler açıldı, seyahat kısıtlamaları kaldırıldı.

“Tüm servisler dolu”

Normalleşme adımlarının ardından Türkiye’nin günlük vaka sayıları artışa geçerek 1500’ün üzerine çıkarken illerden de benzer haberler gelmeye başladı. Medyascope’a konuşan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik, “Tüm servisler dolu diyebilirim. Şu anda 500-600 vaka var. Son bir haftada vaka sayısı çok arttı. Tam rakamı bilemiyoruz, müdürlük verebilir ama servislere kayıt olan hasta sayısında yoğun bir artış var. Karantina bölgeleri de 14 Haziran’da valiliğin açıkladığı üzere arttı, 25 yeni karantina bölgesi ilan edildi. İstanbul’dan seyahat ederek gelenlerin sebep olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Tüm illerin ortak iddiası, vaka artışındaki temel sebebin İstanbul’dan yapılan seyahatler olduğu yönünde. Taziyeler ve düğünlerin artışı da vaka artışlarının devam etmesine sebep olabilecek etkinlikler olarak görülüyor.

“Dün bir hastanede 30 kişiye tanı kondu”

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Hilal ise “Vaka sayısını tam olarak bilmiyoruz. Çünkü İl Sağlık Müdürlüğü açıklamıyor. Ancak hastanelerde çalışan hekim arkadaşlarımız aracılığıyla tahmini rakamları öğreniyoruz” dedi. Buna göre koronavirüs teşhisi konulan hastaların sayısında son bir haftada ciddi artış olduğunu söyleyen Hilal, şöyle devam etti: “Türkiye ortalamasında farklı değildir ama 1 Haziran öncesiyle kıyaslarsak iki kat bir artış sözkonusu. Net bir sayı vermemiz pek olası değil ama şunu söyleyeyim: Dün bir hastanede 30 hastanın koronavirüs tanısı ile yatırıldığını orada çalışanlar bildirdi.”

Bitlis’te de durum farklı değil. Bitlis Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Fatih Şanlı, “An itibarıyla Bitlis’te pozitif vaka sayısı maalesef 118’e ulaşmıştır. Bu hastalarımızdan 20’si yatarak tedavi görmektedir. Bir hastamız yoğun bakım koşullarında takip ediliyor. Diğer hastalarımız ise evde takip edilmektedir ve karantina uygulamaları mevcuttur. Daha önce testi pozitif çıkan ve yaşamını yitiren üç vatandaşımız olmuştu. Çok şükür şehir sınırlarında yeni pozitif vaka olarak saptanan vatandaşlarımızdan henüz yeni bir can kaybımız bulunmuyor” açıklamasını yapmıştı. 

“Bir ay öncesine döndük”

Konya da Diyarbakır ile birlikte vaka artışlarının ilk duyurulduğu illerden biri. Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca,  Konya’yı diğer illerden ayıran bir durumun ve negatif anlamda abartıldığı kadar bir vaka artışının olmadığını belirtti ve ekledi: “Türkiye genelinde bazı yerlerde olduğu gibi Konya’da da bir artış var. Bakanlığın yayımladığı genelgeye göre hastanelerimiz pandemi hastanesi ilan edilmişti ancak bu haber yerel basında yeni bir şeymiş gibi ‘Konya’da tüm hastaneler pandemi hastanesi ilan edildi’ diye verildi, büyük artış varmış gibi yayıldı. Pandemi hastaneleriyle ilgili genelge yürürlükte. Yoğun bakımlarda yoğunluk yaşandığı haberi doğru değil. Vakayı hafifletmek için söylemiyorum ama bu yanlış bir algılama, Konya’da da her yerde olduğu kadar artış var. 1 Haziran’da normalleşmeye başladığımızdan dolayı 12-13 Haziran’da bu artışın yaşanması normal. Vaka sayısı açısından bir ay öncesine gittik ama sevindirici olan ölü sayımızın az olması. Yeni enfekte vaka sayımız, iyileşen vaka sayımızın üzerine çıktı. Yoğun bakımlarda kıpırdanma var. Buradaki kıpırdanma entübe sayısında artışa neden olur ve entübe hastalarda da can kaybı sayısı yüksek. Bu yüzden kimsenin vurdumduymaz davranmaması temel arzumuz.”

Diyarbakır’da ise daha önce günde 3-5 arasında olan vaka sayısı son günlerde hızla artış gösterdi. Şehirde son 14 gün içinde 450 yeni vaka hastaneye yatırılırken, 650 kişi de karantinaya alındı. Son 14 gün içinde üç kişi de koronavirüsten dolayı hayatını kaybetti.

İllerde vakalar artmaya devam ederken valiler de ardı ardında açıklamalar yapıyor ve tüm şehirlerde vakaların artması halinde tedbirlerin yeniden genişletileceği duyuruluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.