Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

John Bolton: “Trump fevri ve dengesiz, yeniden başkan seçilmesi ABD için tehlikeli olur”

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, daha yayımlanmadan gündemde geniş yer bulan “Olayın Gerçekleştiği Oda” (The Room Where It Happened) kitabı için Amerikan ABC televizyonuna bir söyleşi verdi. Bolton, kasım ayında düzenlenecek başkanlık seçiminde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’a oy vermeyeceğini, Trump’ın bu seçimi kazanmasının tehlikeli olacağını söyledi.

“Trump tehlikeli biri” 

Bolton, Trump’ı “fevri ve dengesiz” olarak tanımladı ve onun başkanlık görevine uygun olmadığını, hatta toplum için tehlike arz ettiğini dile getirdi:

“Umarım tarih Trump’ı ülkeyi batıracak bir girdaba sokamamış, tek-dönemlik bir başkan olarak hatırlar. Bir dönemi atlatabiliriz, ikinci dönem beni endişelendiriyor.”

Görevden azledilmekten Cumhuriyetçiler’in oylarıyla kurtulan Trump, Bolton’a göre bu süreçten daha da pervasız olarak çıktı. Bolton, artık azledilemeyeceğini düşünen Trump’ın görevini kötüye kullanmasının önünde kalan tek engelin kasım ayındaki başkanlık seçimi olduğunu söyledi.  

“Putin, Trump’ı parmağında oynatıyor”

ABD’nin uluslararası arenada bugün geldiği noktayı da değerlendiren Bolton, “Dünyada daha zayıf konumdayız. Bence birçok alanda liderlik pozisyonumuzu kaybettik” dedi. Trump’ın aylardır temasta olduğu Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir anlaşmaya varma ihtimalinin “sıfır” olduğunu belirten Bolton, aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in de Trump’ı “parmağında oynattığını” söyledi.

Bolton’un kitabı yarın çıkacak

Kitapta Bolton Trump’ı, yargıya müdahale etmeye çalışmakla, diktatörlerin taleplerini yerine getirmekle ve yeniden başkan seçilebilmek için Çin’den yardım istemekle suçluyor. 

Kitapta yer alan en dikkat çekici iddialardan biri de Halkbank davasıyla ilgili. İddiaya göre Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Savcıların değişmesi halinde Halkbank sorununun çözüleceğini” söyledi. 

Bolton, Trump’ın sıklıkla değiştirdiği kabinesinde 17 ay yürüttüğü Ulusal Güvenlik Danışmanlığı ile Trump yönetiminde bu görevi en uzun süre icra eden kişi olmuştu. Bolton’a “hain” diyen Trump, kitabın yayımlanmasını engellemek için yasal süreci başlattı ancak başarılı olamadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.