Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaş suçu işlediği gerekçesiyle Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi hakkında iddianame düzenlendi

Hollanda’nın Lahey kentindeki Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ve dokuz kişi hakkında iddianame hazırladı. Taçi, yaklaşık 100 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

İddianame, 1998-1999 yıllarında Sırbistan ile Kosova arasındaki savaşta işlenen suçlar hakkında. O dönem Sırbistan ordusuna karşı mücadele eden Kosova Özgürlük Ordusu’nun (UÇK) lideri olan Taçi’nin yanı sıra, UÇK’nın dokuz komutanı da savaş suçu işlemekle suçlanıyor. 

15 binden fazla kişinin öldüğü Kosova Savaşı’ndan geriye çok sayıda toplu mezar kaldı.

Lahey’deki özel mahkemenin hâkimleri, iddianameyi henüz kabul etmedi. Mahkeme savcıları Taçi’yi yargıya müdahale etmeye çalışmakla da suçladı. Savcılar, Taçi’nin yargıya ne şekilde müdahale etmeye çalıştığı konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.

ABD arabulucuğulundaki görüşmeler yarım kaldı

Taçi, iddianamenin açıklanması üzerine ABD ziyaretini iptal etmek zorunda kaldı. Taçi, cumartesi günü Beyaz Saray’da Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic ile görüşecekti. Sırbistan, hâlâ Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. ABD bu iki ülke arasında arabuluculuk yapıyor.

Kosova’da Taçi’ye “savaş kahramanı” gözüyle bakılıyor

Kosova Savaşı’nda yaklaşık 15 bin kişi öldü. Savaş, NATO’nun müdahalesi ile sona erdi. Kosova 1999’da Birleşmiş Milletler (BM) kontrolüne girdi ve 2008’de de tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Bugün Kosova’yı yaklaşık 100 ülke tanıyor.

Ülkesinde bir savaş kahramanı olarak görülen 52 yaşındaki Haşim Taçi halen Kosova’nın en etkili siyasetçisi konumunda. Başbakanlık ve dışişleri bakanlığı görevlerinde bulunan Taçi, 2016’dan bu yana cumhurbaşkanı. Adı zaman zaman yolsuzluk skandallarına da karışan Taçi, Albin Kurti hükümetinin düşürülmesinde de önemli rol oynadı. Kurti, Kosova’daki yargı sistemini değiştirmek isteyen ve birçok alanda reform yapılmasını savunan bir siyasetçiydi. 

Taçi’yi tartışmaların odağına oturtan bir başka konu ise Sırbistan ile ilişkileri. Taçi, 2018 yılında Amerikan New York Times gazetesine verdiği demeçte Sırbistan ile “toprak değişimi” yapabileceklerini, bu sayede Sırbistan’ın Kosova’yı tanıyabileceğini söylemişti. Taçi daha sonra, bu konuda herhangi bir görüşme yapılmadığını söyledi. 

Lahey merkezli Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi, Kosova yargısı tarafından 2015 yılında kuruldu. Mahkemenin tarafsızlığını sağlamak için mahkemede uluslararası hâkim ve savcılar görev yapıyor ve finansmanı Avrupa Birliği’ne bağlı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.