Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hastalık Kontrol Merkezleri: “ABD’de gerçek vaka sayısı iki milyon değil, 20 milyon”

The Guardian’ın 26 Haziran tarihinde paylaştığı habere göre, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention-CDC) ) bulduğu yeni tahmin sonucunda belirti göstermeyen birçok koronavirüs hastasının olduğunu açıkladı. Uzmanlar, resmî vaka sayısının iki milyonu bulduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), gerçek sayının 20 milyondan fazla olabileceğine inanıyor. CDC’nin bu tahmini, antikorlar için kullanılan seroloji testine dayanıyor.

ABD’de Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi’nin, kamu sağlığı ve güvenliğinin sağlanması konusunda çalışan birimi CDC, koronavirüs belirtileri göstermeyen gençlere yapılan testler sonucunda birçok yeni vakanın tespit edildiğini bildirdi. Yetkililer, koronavirüs belirtileri olmayan ancak insanlarla temas halinde olan gençlerin düzenli olarak test edilmeleri gerektiğini söyledi.

Bir yetkili, “Florida ve Teksas’tan bildirilen yeni vakaların yaklaşık yarısının 35 yaşın altındaki insanlar olduğunu ve birçoğunun koronavirüs belirtilerini göstermeden yaşadığını tahmin ediyoruz’’ dedi. 

Kısıtlamaları erken kaldıran eyaletler alarm veriyor

Çarşamba günü ülke çapında 36 binden fazla yeni koronavirüs vakası kaydedilmişti. Veriler, bu artışın koronavirüs salgınının yayılmasını engellemeye yönelik kısıtlamaları kaldırmak için erken hareket eden eyaletlerde yoğunlaştığını gösteriyor. Özellikle yoğun nüfuslu Florida, Teksas ve Kaliforniya’da bu ay vaka sayıları ciddi şekilde arttı. Vali Gavin Newsom, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kaliforniya’da iki gün içinde koronavirüs vakalarında yüzde 69’luk bir artış yaşandığını söyledi. 

En kalabalık ABD eyaletlerinden biri olan ve son 24 saat içinde 5 bin 551 yeni koronavirüs vakası bildirerek günlük en yüksek vaka sayısı rekorunu kıran Teksas’ın Cumhuriyetçi valisi Greg Abbott, yeni normale geçişteki aşamaların durdurulması gerektiğini açıkladı: “Harris, Travis, Bexar ve Dallas şehirlerindeki tüm hastanelerin zorunlu olmayan ameliyatları durdurması gerekiyor, birçok hastanenin yoğun bakım üniteleri tam kapasiteye yaklaştı. Koronavirüs büyük metro alanlarında çok hızlı bir şekilde yayılıyor gibi görünüyor ve bazı tahminlere göre kıyametin eşiğindeyiz.”

Buna karşılık, daha önce ABD’de en yüksek koronavirüs vaka sayılarının açıklandığı eyaletlerden biri olan New York’ta sıkı tedbirler uygulandı ve son haftalarda ölüm oranları istikrarlı bir şekilde düştü.

Joe Biden, Donald Trump’ı “çocuk gibi sızlanmakla” suçladı

Öte yandan Beyaz Saray, çarşamba günü, haziran ayının sonundan itibaren Teksas, Illinois, New Jersey, Pensilvanya ve Kolorado’daki test alanları da dahil olmak üzere toplam 13 test alanına artık fon sağlamayacağını açıklamıştı.

Pensilvanya’da konuşan Demokrat Parti Başkan Aday Adayı Joe Biden, ABD Başkanı Donald Trump’ın bu kararına şöyle tepki gösterdi: “Koronavirüsün başına geldiğine inanamayan bir çocuk gibi. Bütün yaptığı sızlanma ve kendini acındırma. Bu salgın sadece onun başına değil, hepimizin başına geldi. Onun işi sızlanmak değil, bir şeyler yapmak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.