Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hindistan, TikTok ve WeChat dahil yaklaşık 60 Çin menşeli uygulamayı yasakladı


Hindistan ve Çin Halk Cumhuriyeti askerlerinin iki hafta önceki çatışmasının ardından iki ülke arasındaki gerilim uzun yıllar sonra en üst düzeye tırmandı. Dünyanın en kalabalık iki ülkesinin karşı karşıya geldiği çatışmada 20 Hint askeri ve Çin yönetimi tarafından açıklanmadığı için bilinmeyen sayıda Çin askeri hayatını kaybetti. 

The New York Times’ın 29 Haziran tarihinde paylaştığı habere göre, Hindistan hükümeti yaşanan çatışma sonrasında ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok ve WeChat dahil olmak üzere yaklaşık 60 Çin menşeli mobil uygulamanın kullanımını yasakladı.

Analistler, TikTok kullanıcılarının üçte birinin Hindistan’da olduğunu söylüyor

Çinli telekomünikasyon ve sosyal ağ şirketleri, Hindistan’ın dev pazarının ve muazzam potansiyelinin uzun süredir farkında: Hindistan’ın 1,3 milyar vatandaşının yaklaşık yüzde 50’si çevrimiçi teknolojiyi kullanıyor.

Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’ndan 29 Haziran Pazartesi günü yapılan açıklamada, yasakla ilgili olarak “Çinli uygulamalar kullanıcıların verilerini Hindistan dışındaki konumlara sahip sunuculara yetkisiz bir şekilde ve gizlice iletiyordu. Bu verilerin derlenmesi ve Hindistan’ın ulusal güvenlik ve savunmasına düşman olan unsurlara iletilmesi, Hindistan’ın egemenliğine ve bütünlüğüne etki eden, acil durum önlemleri gerektiren çok derin ve acil bir endişe konusudur” denildi. Çin hükümeti ve TikTok yetkilileri ise Hint yönetiminin gece geç saatlerde yaptığı bu hamleye karşı yorum yapmadı.

Nükleer silahlı iki ülke arasında son 50 yılın en şiddetli çatışması yaşanıyor

Hindistan, Himalaya dağ silsilesindeki bölgeye girerek çatışmayı kışkırttığı için Çin’i suçladı. Çin, olayın sınırın kenarında olduğunu ve Hint birliklerinin bu bölgeye izinsiz girdiğini söyledi. Durum gerginliğini korurken her iki taraf da sınıra asker yığıyor.

ABD’nin Massachusetts eyaleti merkezli, tehdit istihbaratını analiz eden ve toplayan bir siber güvenlik şirketi olan Recorded Future‘un CEO’su Christopher Ahlberg, “Hindistan’ın endişeleri abartılı değil, geçerli. Çin’in bu uygulamaları büyük ölçekli veri toplamak için kullanmaktan daha iyi bir seçeneği olamaz” dedi.

Dünya devleri ülkeler arasında teknoloji savaşları yaşanıyor

Hindistan’da bir eylemci TikTok’u boykot etmeye çağırıyor.

Ücretsiz ve açık interneti savunan MediaNama‘nın kurucusu Nikhil Pahwa, “Tekno-milliyetçilik, bir süredir verileri ulusal bir varlık olarak gören Hindistan’da moda oldu” dedi ve ekledi: “Hindistan dijital kolonizasyon korkusu taşıyor ve bu sebeple geçmişte veri paylaşım anlaşmalarını imzalamaktan kaçınmıştı.”

Hindistan’ın ülkedeki Çinli uygulamaları yasaklayacağını açıklaması, teknoloji şirketlerinin gittikçe daha geniş jeopolitik anlaşmazlıklara yol açtığını gösteriyor. Çin de uzun zaman önce Facebook, Google, Twitter, Instagram ve Wikipedia gibi ABD menşeli uygulamaları yasaklamıştı. 

Bunun yanında Çin telekomünikasyon devi Huawei de ABD’de büyük bir tartışma konusu olmuştu. ABD hükümeti ayrıca, Çinli şirket ByteDance‘in sahibi olduğu TikTok’u ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle araştırıyor.

Hindistan hükümetinin pazartesi günü açıkladığı yasağı nasıl uygulayacağı ise merak konusu. Seçeneklerden biri, hizmetleri artık indirilmemeleri için Apple ve Google gibi uygulama mağaza operatörlerine baskı yapmak. Uzmanlara göre bu seçenek, Çinli yetkililer tarafından daha fazla misillemeye yol açabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.