Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“FETÖ’ye yardım” suçundan hüküm giyen NASA çalışanı Serkan Gölge ABD’ye döndü

Ebeveynini ziyaret etmek için 2016 yılının Temmuz ayında Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) Hatay’ın Antakya ilçesine giden NASA çalışanı Serkan Gölge, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tutuklandı. Geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump, Gölge’nin serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı. Gölge, dün ABD’nin başkenti Vaşington’a döndü.

Serkan Gölge 15 yıl hapis istemiyle yargılanmış, 2018 yılında “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 2010’da ABD vatandaşlığı alan Gölge, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) kıdemli araştırmacı olarak çalışıyordu. 

“1 dolar”a 15 yıl hapis istemi

Gölge, eşi Büşra ve iki çocuğuyla beraber 2016 yılının Temmuz ayında, Antakya’da yaşayan ailesini ziyaret etmek için Türkiye’ye gelmişti. 15 Temmuz darbe girişiminden sekiz gün sonra, bir ihbar üzerine Gölge’nin ailesinin evine gelen iki sivil polis, Gölge’yi gözaltına aldı. “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olmak” ile suçlanan Gölge hakkında iki delil sunuldu: Bank Asya’da bir hesabı olması ve ailesinin Antakya’daki evinde yapılan aramada bulunan 1 dolarlık banknot.

Gölge, 2018 yılının Şubat ayında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çaptırıldı. Daha sonra Gölge hakkındaki suçlama “terör örgütüne yardım”a çevrildi ve ceza 5 yıla düşürüldü. Mayıs 2019’da hapishaneden çıkan Gölge, denetimli serbestlik kapsamında bileğine takılan izleyici ile ev hapsindeydi.

Trump ve Erdoğan anlaştı, Gölge serbest kaldı

Kasım 2019’da ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Beyaz Saray’da bir araya gelmiş, bu buluşmanın sonrasında Trump, Gölge’nin serbest bırakılacağını açıklamıştı. Basına konuşan Trump, Erdoğan’a teşekkür etmiş ve şunları söylemişti: “Güzel bir jest. Gölge yakında ABD’ye dönecek. Bu bizim için de, Türkiye için de iyi haber.”

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’de 20 ABD vatandaşı tutuklandı. Bunlardan biri de yıllardır Türkiye’de yaşayan Rahip Andrew Brunson’dı. “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla yargılanan Brunson’ın durumu ABD ile Türkiye arasında diplomatik bir krize yol açmış, Trump “Türkiye ekonomisini yok ederim” tweetleri atmıştı. Brunson mahkûm edilmiş fakat kısa süre içinde ABD’ye geri gönderilmişti.

Rahip Brunson, Beyaz Saray’da Trump ile dua ederken.

Ankara-Vaşington hattında gerilim yaşanmasına sebep olan isimlerden biri de İstanbul’daki ABD Konsolosluğu’nda çalışan Metin Topuz’du. Topuz da “FETÖ’ye yardım” suçlamasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası aldı. 

Türkiye ise yıllardır ABD’den Fethullah Gülen’i iade etmesini bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.