Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya – Taliban skandalında Trump’ın hatasını örtmek için “günah keçisi” arayışı: İhale alt düzey CIA yetkilisinin üstüne kaldı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Güvenlik Şefi Robert C. O’Brien, Rusya’nın, Taliban’a, ABD askerlerini öldürmeleri için para verdiği istihbaratı “doğrulanmadığı” için Başkan Donald Trump ile paylaşılmadığını iddia etti. O’Brien, bu kararı alt düzey bir CIA yetkilisinin verdiğini söyledi.

Üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, Rusya ile Taliban ile ilgili istihbaratın durumu ve Trump’ın neden bu konuda eyleme geçmediği konusunda farklı açıklamalarda bulunmuşlardı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilişkileri eleştirilen ve Rusya’yı G7 ülkelerine katmak için çabalayan Trump, istihbaratın Demokratlar ve basın tarafından üretilen bir “düzmece” olduğunda ısrarcı.

İstihbarat yetkililerince basına sızdırılan bilgilere göre, ABD askerlerinin para karşılığında öldürüldüğü istihbaratı, aylar öncesinde Trump’ın günlük brifinginde yer alıyordu. Beyaz Saray yetkilileri ise bu istihbaratın Trump’a ulaşmadığını söylüyor. Başkent Vaşington’daki genel düşünce, bunun sebebinin Trump’ın günlük brifinglerini okumuyor olması.

O’Brien, Fox News’a verdiği röportajda, Trump ile CIA istihbaratını paylaşmakla görevli kıdemsiz bir görevlinin, istihbaratı güvenilir bulmadığı için paylaşmamayı seçtiğini söyledi ve “Bence doğru kararı verdi, o yüzden onu eleştirmeyeceğim. Ve şimdi bildiklerimize bakınca, o kararın arkasında duruyorum” dedi.

O’Brien kıdemsiz yetkiliyi suçladığı için eleştirildi

O’Brien, Trump’ı korumak adına suçu kıdemsiz bir istihbarat görevlisine attığı için eleştiriliyor. Eski CIA analisti ve güvenlik sözcüsü Ned Price, “Bu tam da Beyaz Saray’ın koronavirüs bağlamında yaptığı ‘günah keçisi ilan etme’ oyunu. Bariz bir şekilde üst düzey yetkililerin ve başkanın bir yanlışı için kıdemsiz bir görevliyi suçlamak. İstihbaratın, Trump’ın günlük brifinginde yer aldığını biliyoruz, istihbarat bu doküman sayesinde başkana ulaşır. Başkanın görevini yerine getirmesi için bu bilgilere sahip olması gereklidir” diye konuştu.

Kıdemli bir Beyaz Saray yetkilisine göre, Rus askeri istihbaratının Afganistan’da ABD liderliğindeki koalisyonun askerlerini öldürmesi için Taliban’a para verdiği iddiaları 2019 yılından beri Beyaz Saray kulislerinde konuşuluyordu.

Trump’ın kulakları Rusya’ya tıkalı

CNN’in haberine göre Trump, Rusya ile ilgili istihbarat uyarıları almayı sevmiyor. Bu direncinden dolayı Trump’ın günlük brifingini de hazırlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik ekibi, Trump ile sözel iletişimlerinde Rusya ile ilgili güvenlik risklerini dile getirmeye çekiniyor.

Taliban, Amerikan askerlerini öldürmek için Rusya’dan para aldıklarını yalanlamış olsa da, eski bir Taliban sözcüsü iddiaları doğruladı. Daily Beast’e konuşan Mullah Manan Niyazi, “Rusya istihbarat teşkilatı Taliban’a Afganistan’daki Amerikan güçlerine saldırması için 2014 yılından beri para veriyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.