Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan: “Çoklu baro tasarısıyla, avukat cüppelerine düğme dikmeye çalışıyorlar”

Haber: Okan Yücel & Engin Deniz İpek

Çoklu baro tasarısına karşı çıkan baro başkanları ve avukatlar, tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda görüşülürken içeri alınmamış ve bunun üzerine Ankara Adliyesi’ne yürümüşlerdi. Tasarının Adalet Komisyonu’ndan geçmesinin ardından, tasarıya karşı çıkan bazı avukatlar Ankara Barosu’nun çağrısı ile bugün (7 Temmuz) saat 12.00’de Ankara Adliyesi önünde toplandı. Burada kısa bir basın açıklaması yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, toplumun bütün kesimlerinin bu yasaya karşı olduğunu ve avukat cüppelerine düğme dikilmeye çalışıldığını söyledi.

Avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzasıyla yeni baro kurulabilecek

Hükümetin TBMM’ye taşıdığı “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, hiçbir maddesi değiştirilmeden Adalet Komisyonu’ndan geçti. Komisyonda kabul edilen tasarı ile avukat sayısı beş binden fazla olan illerde en az iki bin avukatın imzasıyla yeni baro kurulabilecek.  

Yeni baroların kuruluş işlemleri Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı Kurucular Kurulu vasıtasıyla yürütülecek. Teklif, baro ve TBB organlarının seçim usulünde ise bir değişiklik öngörmüyor.  

Düzenlemenin perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.

İlk baro isim başvurusu yapıldı

Bu arada tasarı henüz yasalaşmadan Türk Patent ve Marka Kurumu‘na ilk baro isim başvurusunun 4 Temmuz’da yapıldığı ortaya çıktı. Kuruma, 2020/74936 numarasıyla “Ankara Hak ve Adalet Barosu” markası için koruma başvurusu yapıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Alpay Antmen, kurulması için başvurulan yeni baroya ait başvuru görselini sosyal medya hesabı üzerinden paylaşırken “Daha şimdiden Ankara Barosu’nu bölmek için baro isim başvurusu yapıldı. Türkiye’nin başkentinde bile yargı ve hukuk parçalanmaya başladı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.