Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Deutsche Bank, Jeffrey Epstein’in şüpheli hesap hareketleri nedeniyle 150 milyon dolar para cezası ödeyecek

Almanya’nın en büyük bankası Deutsche Bank, çocuklara yönelik cinsel taciz ve fuhuş amaçlı insan kaçakçılığıyla suçlanıp tutuklanan ve cezaevinde intihar eden ABD’li milyarder Jeffrey Epstein ile olan mali ilişkisi nedeniyle 150 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Deutsche Bank yetkilileri, hakkında geçmişte de defalarca gündeme gelen suçlamalara rağmen Epstein’in hesap hareketlerini yeterince kontrol etmediklerini ve hesabından milyonlarca dolarlık para aktarımına, üstelik bunun yüzlerce kez yapılmasına göz yumduklarını kabul etti. 

New York Eyaleti Mali Hizmetler Birimi tarafından yapılan açıklamada, reşit olmayan kız çocukları da dahil olmak üzere birçok insana cinsel tacizde bulunmakla suçlanan Epstein ile ilişkisinden dolayı bir bankaya karşı ilk kez icra işlemi gerçekleştirildiği belirtildi. Yetkililer, Deutsche Bank’ı Epstein’in hesap hareketlerini kontrol etmekteki “beceriksizlikleri ve hataları” nedeniyle eleştirdi. 

Deutsche Bank yetkilileri, görevlerini yerine getirmekte “önemli ölçüde başarısız olmakla” suçlanıyor. Detaylı inceleme sonuçlarına göre, Epstein’in hesabında dikkat çekici ve soruşturma konusu olabilecek miktarda hareketlilik ve para aktarımı göze çarptı. Ancak bu hareketlilikler banka yetkilileri tarafından göz ardı edildi. Uygulanan ceza, Deutsche Bank’ın skandallarla yönetilen Deutsche Bank Estonia ve FBME Bank ile ilişkilerini de kapsıyor. 

Epstein’in inceleme altına alınan ve şüpheli olarak sınıflandırılan hesap hareketlerinin kapsamı oldukça geniş. Örneğin, Epstein’e karşı bir komplonun içinde yer aldıkları iddia edilen, çocuk yaşta Epstein tarafından taciz edildiklerini belirten kişilere ve Rus modellere para aktarıldığı tespit edildi. Ayrıca birçok kadının okul harcı için yapılan ödemeler, otel harcamaları ve soyadlarına bakarak Doğu Avrupa ülkelerinden oldukları söylenebilecek birçok kadına yapılan direkt ödemeler de Epstein’in Deutsche Bank’ta yer alan hesap hareketleri arasında yer alıyor. 

Deutsche Bank, yaptığı açıklamada, “2013’te Epstein ile mali ilişkiler kurma hatasına düştüklerini, sonraki süreçte ise kontrol mekanizmalarının zayıflığı nedeniyle gerekli önlemleri alamadıklarını” kabul etti. Banka yetkilileri ayrıca Epstein’in tutuklanmasının hemen ardından, yetkililere vakayı aydınlatabilecek her türlü hukuki yardımı sunma teklifinde bulunduklarını söyledi. Epstein vakasından sonra çalışanlarının eğitimi, kontrol mekanizmalarının ve mali işlemlerin iyileştirilmesi için 1 milyar dolar harcadıklarını anlatan banka yetkilileri, mali suçlar ekibinde görev almak üzere 1500’den fazla insanı işe aldıklarını belirtti.  

Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein, seks amaçlı insan kaçakçılığı ve yalancı şahitlik yapmak suçlamalarıyla hakkındaki yargı süreci henüz devam ederken 10 Ağustos 2019’da cezaevinde ölmüştü. Yapılan otopsi sonrası ölüm nedeni kayıtlara intihar olarak geçmişti. Geçtiğimiz hafta FBI tarafından tutuklanan eski sevgilisi ve aynı zamanda Epstein’in suç ortağı olduğu düşünülen Ghislaine Maxwell ise 6 Temmuz Pazartesi günü New York’ta bir hapishaneye transfer edildi. Maxwell, hakkındaki suçlamaları ısrarla reddediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.