Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dört senatörden ABD Savunma Bakanı Esper’e S-400 mektubu: Türkiye’ye yaptırım uygulansın

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçi senatörler Thom Tillis ve James Lankford ile Demokrat senatörler Jeanne Shaheen ve Chris Van Hollen, ABD Savunma Bakanı Mark Esper‘e bir mektup yazdı. Senatörler, Rusya’dan S-400 satın aldığı gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırım uygulanması talebinde bulundu. 

Twitter üzerinden mektupla ilgili bir açıklama yapan Senatör Jeanne Shaheen ”Biz dört senatör olarak, Erdoğan’ın NATO ve transatlantik güvenliğini zedeleme eylemlerine göz yummayacağımızı göstermek amacıyla yasanın imzalanması için çalıştık. Bu, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmak, Erdoğan’ı sorumlu tutmak ve ABD teknolojilerini korumak için iki partinin de destek verdiği bir çalışmaydı. Yönetim, artık bu yasayı uygulamalıdır” dedi.

Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetiminden endişe duyduklarını ifade eden senatörler, Türkiye’nin programdan çıkartılma süreci disiplinli bir şekilde yürütülmediği için ABD’nin Türkiye’ye güçlü bir mesaj veremediğini vurguladı.

Mektupta, 21 Şubat 2020 tarihinde bir yetkilinin üretici firma Lockheed Martin’i, siparişlerin tamamlanması için teslimata devam edilebileceği konusunda bilgilendirdiği ve bunun da Türkiye’nin programdan çıkışının 2022’den önce olamayacağı anlamına geldiği belirtildi.

Senatörler mektubun devamında, Esper’den mevcut yaklaşımını gözden geçirmesini ve Türkiye’nin programdan derhal çıkartılması için harekete geçmesini istedi. Kongre’nin, Türkiye’nin F-35 programından çıkartılması sonucunda Savunma Bakanlığı’nın masraflarının artacağının bilincinde olduğu, fakat programı korumak için böyle bir ekonomik yükün gerekli olduğu belirtildi.

Senatörler, Esper’den Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmamasının sebeplerinin açıklanmasını, Türk üreticilerle olan anlaşmaların ve ürün listelerinin, sözleşmelerin başlangıç ve bitiş tarihlerini talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.