Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci: “2010’da FETÖ için söylemiştim, şimdi de Pelikan’ı deşifre ediyorum”

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, “Türkiye’de Pelikan söylemini ilk ben kullandım” sözlerinin yer aldığı videonun yayınlanmasının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade vermeye çağrıldı. Temurci, ifade vermesinin ardından “Türkiye’de bir Pelikan gerçeği var. Pelikan bir çetedir” açıklamasını yaptı.

Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Süheyb Öğüt, Temurci hakkında, sözkonusu ifadelerinden dolayı şikayetçi olmuştu. Temurci’nin ifadeleri, “hakaret, iftira, suç uydurma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüt üyeliği ve üye olmamakla birlikte örgüt propagandası yapmak” suçlarından dolayı soruşturuluyor. 

“2010’da FETÖ için söylemiştim”

Gelecek Partisi Sözcüsü Temurci, Emniyet’teki ifadesinin ardından şöyle konuştu: “Ben 2010 referandumunda da FETÖ terör örgütünün samimi olmadığını, o yıllarda içinde bulunduğum siyasi partinin mensuplarına da söyleyecek cesareti göstermiş biriyim. Bugün de aynı cesaretle, ülkede birçok yere çöktüklerine inandığım bu alçak yapıyı milletle paylaşıyorum ve deşifre ediyorum. Benim görevim ‘O suçludur, bu suçludur’ demek değil. Bu yargının görevidir ve yargıyı göreve davet ediyorum. 17-25 Aralık yaşandı, 28 Şubat yaşandı. O darbeler neyse, sayın Ahmet Davutoğlu’nun iktidardan uzaklaştırma sürecinde Pelikan’ın üstlenmiş olduğu görev en az bu kadar önemlidir. 1 Mayıs 2016, bu tarihi not edin. Kimin finanse ettiğini görsünler, bunu araştırmak da yargının görevidir. Bu ülkede Pelikan var ve biz deşifre etmeye devam edeceğiz.

“Beni FETÖ ile suçluyorlar”

Temurci, Pelikan’ı çete olarak gördüklerini ısrarla vurguladı ve “Dünyada ve Türkiye’de bir Pelikan gerçeği var. Bana diyorlar ki suçlamada, ‘Pelikan diye bir şey yok, sen uyduruyorsun. FETÖ de Pelikan’a çete diyor, sen de aynı şeyi söylüyorsan FETÖ’cüsün’ diyorlar” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül mesajı

Temurci, daha önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de hedef gösterildiğine değinerek, Gül’den gerekeni yapmasını talep etti, kendilerinin sonuna kadar arkasında duracaklarını söyledi. 

Adalet Bakanı Gül, Sabah gazetesi başta olmak üzere gazetelerde hakkında çıkan yazılara cevap verirken “Daha düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar bugün çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye, asil şerefli Türk yargısına saldırmaya kalkmasın” demişti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da, Temurci’nin 15 Temmuz’da İstanbul’u ayağa kaldıran isim olduğunu belirterek “Birisi şunu demeye çalışıyor: ’15 Temmuz’un kahramanlarını bile hesaba çekeriz.’ Bakın buradan söylüyorum: Selim Temurci’nin kılına dokunulursa ve herhangi bir baskı görürse 15 Temmuz’da nasıl direnmişsek bu çeteye de direniriz” demişti.

Davutoğlu-Erdoğan ayrılığının kronolojisi

Erdoğan-Davutoğlu ayrılığı, 29 Nisan 2016’da toplanan AKP MKYK’sının, teşkilatları atama yetkisini genel başkandan geri alması ve 1 Mayıs 2016’da internette yayılan “Pelikan Bildirisi” olarak bilinen yazıyla bir anda su yüzüne çıkmıştı.

“Selam Olsun!” başlığıyla pelikandosyasi.wordpress.com blogunda imzasız yayınlanan Pelikan Dosyası, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu hedef alıyordu. Dosyanın yayınlanmasının ardından Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki anlaşmazlık gündemin birinci maddesi oldu. Davutoğlu 5 Mayıs 2016’da, başbakanlık görevini bıraktığını, 22 Mayıs’ta yapılacak AKP Genel Kongresi’nde aday olmayacağını duyurdu. Davutoğlu, o açıklamada “Dört yıllık sürenin daha kısa sürmesi benim tercihim değildir. Zarurettir” demişti.

Davutoğlu, Eylül 2019’da eski AKP İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AKP’den ihraçları istenen eski vekiller Selçuk Özdağ, Ayhan Sefer Üstün ve Abdullah Başçı ile birlikte partiden istifa etti. Aradan üç ay geçtikten sonra da Gelecek Partisi kuruldu. 

Davutoğlu, Pelikan ile ilgili şunları söylemişti: “Bana karşı parti içinde yapılan darbe Pelikan tarafından yapılmıştı. Ben o zaman ilgili arkadaşlara söyledim, 1 Mayıs Pelikan dosyası çıktığı gün, yayınlanan yazılara, paylaşımlara bakın, Pelikan odur. Baktım ki bunun arkasında talimatla yürütülen işler var. Sayın Cumhurbaşkanı bunların olduğu yalıyı ziyaret etti. O gün Pelikan dosyası üzerinden bana karşı kampanya yürütenler, şimdi birbiri ardından kampanya yürütüyor. Bakanlar arası mücadele yürütülüyor. Şu an kendisine operasyon çekilen herkes Pelikan yapılanmasına işaret ediyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.