Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’de, üçü hapiste, dört yıl kaldıktan sonra ABD’ye dönen NASA çalışanı Serkan Gölge anlatıyor

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) Johnson Uzay Merkezi’nde kıdemli bir bilim insanı olan Serkan Gölge, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından "FETÖ’ye üye olmak" ve "anayasayı ve hükümeti devirmek"le suçlanarak üç yıl hapis yatmıştı. The New York Times, 9 Temmuz tarihinde paylaştığı haberde, Gölge’nin tutuklanma sonrası yaşadıklarına değiniyor. The New York Times'ın Türkiye bürosu şefi Carlotta Gall'ın imzasıyla yayımlanan haberin çevirisini paylaşıyoruz.

Türk polis memurları, Türkiye’de yaptığı bir aile tatili sonrasında havalimanından ABD’ye dönerken onu durdurduğunda, NASA’da bilim insanı olarak çalışan, Türkiye kökenli ABD vatandaşı Serkan Gölge buna inanamadı.

Başarısız darbe girişiminden sekiz gün sonra, polis Serkan Gölge’nin CIA için çalıştığına dair gizli bir ihbar aldıklarını söyledi. Gölge’ye göre bu iddia o kadar asılsızdı ki bu iddiaları çabucak çürütmeyi umarak uçuşunu ertesi güne erteledi.

Gölge ve ailesi, dört yılın ardından geçen hafta ABD’nin Houston kentine döndü. Türk ve Amerikan hükümetleri arasında bir dizi üst düzey anlaşmazlıkta bir pazarlık konusu haline geldiği için üç yıl boyunca hücre hapsinde tutulduğu bir kâbus sona erdi.

‘’Birçok mahkum, serbest bırakıldıktan sonra bile sessiz kalmayı tercih ediyor’’

Gölge evine döndükten sonra verdiği ilk röportajda, “çöp” olarak adlandırdığı çürük kanıtlarla suçlanmanın ve terörist faaliyetlerden suçlu bulunmanın çilesini öfkeyle anlattı.

Gölge’nin durumu sadece bir örnek. Türk mahkemelerinde başarısız darbe girişimi ile ilgili olarak yaklaşık 70 bin kişi suçlandı.

Fizik alanında doktora yapan ve NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’nde kıdemli bir araştırmacı olarak çalışan Gölge için, Amerikan vatandaşı olmak suçlu sayılmak için yeterliydi. Avukatının “(Fethullahçı) profile uyuyorsun. Masum olup olmaman önemli değil. Seni serbest bırakmayacaklar” dediğini aktardı. Ayrıca polisler Gölge’nin ebeveynlerinin evinde, tutuklandıktan 14 gün sonra, Gülen hareketinin alameti farikası olduğu iddia edilen 1 dolarlık banknotlar buldu. 

Serkan Gölge İskenderun’daki bir cezaevine yollandı ve ağustos sıcağında 32 kişinin kaldığı sekiz kişilik bir hücreye konuldu. Yerdeki bir battaniyenin üzerinde uyudu ve kısa sürede bronşit oldu. Bir ay sonra tek kişilik hücre hapsine taşındı ve yargılama sonunda “terör örgütüne üye olmak” ve “anayasayı ve hükümeti devirmek”le suçlanarak 15 yıl ceza aldı. 

“Asla buradan çıkamayacağım” dediğini hatırladığını söyledi, “Psikolojik olarak bir çöküş yaşadım ve çok ağladım. Çok küçük bir odaydı, güneş ışığını zar zor görüyor ve gardiyanlar beni günde sadece bir saat dışarı çıkarıyordu. Ve o odada, o küçük tek hücrede, üç yıl kaldım.”

Gölge, önde gelen Gülen okullarından biri olan Fatih Üniversitesi’ni burslu okudu. Gülen’in şirketler ağının bir parçası olan Bank Asya’da hesabı vardı. “Bir dolarlık banknot, anonim bir ihbar, bir banka hesabı. Bu nasıl terörizm olabilir?” diyen Gölge ekledi: “Bunu kimse açıklayamadı, ama bence Türkiye’de yasalar ve mahkemeler böyle çalışıyor.”

Darbe girişimini kınadı ve Gülen hareketiyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi, “Ben bu örgütün parçası değilim” dedi ve ekledi: “Hayatını kaybeden insanlar için çok üzgünüm. Bu kabul edilemez bir şey. Şiddet asla bir çözüm değildir. Demokrasiye her zaman inandım ve şu anda sahip olduğumuz en iyi çözüm olduğunu düşünüyorum.”

‘’Türk yargıçları da aleyhimdeki davanın ‘çöp’ olduğunu biliyorlar’’

ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere Amerikalı yetkililer, Türk yargısının delil yetersizliği nedeniyle  Gölge’yi serbest bırakması için bastırdı. Sonrasında, terör örgütüne yardım etmekten mahkum edildi ve temyizle cezası indirildi. Gölge, ‘’Türk hâkimler de aleyhimdeki davanın ‘çöp’ olduğunu biliyorlar ancak bir şeyden korkuyorlardı. Bunu hissettim” diye ekledi.

Mayıs 2019’da hapishaneden çıktı ve Nisan 2020’de yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı. Ancak daha sonra mide ülseri nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve koronavirüs salgını sebebiyle uçuşlar durduruldu.

Gölge’nin davasını takip eden ABD Büyükelçiliği’ndeki yetkililer uçuşun yapılmasını sağladı. Houston’a dönen Gölge, hayatını yeniden inşa etmeye çalışıyor. Eski işine dönmek için başvuruda bulundu ve bir ev arıyor. “Üçü hapishanede geçen toplam dört yıl… Hayat geri dönmüyor. Fakat hayat tam da bu. Bazen kaybedersiniz, bazen kazanırsınız.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.