Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gençler salladı fakat yıkamadı: Polonya’da sağcı ve popülist lider Andrzej Duda tekrar cumhurbaşkanı seçildi

Polonya’da ikinci turu düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Andrzej Duda kazandı.

Polonya Ulusal Seçim Komisyonu tarafından duyurulan sonuçlara göre, 2015 yılından bu yana cumhurbaşkanı olarak görev yapan Duda, seçimi yüzde 51,2 ile kazanarak beş yıl daha cumhurbaşkanlığı yapmaya hak kazandı. İkinci tura kalan diğer aday Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski ise oyların yüzde 48,8’ini aldı fakat bu oran Trzaskowski için yeterli olmadı.

Sağcı lider Duda, 28 Haziran’da düzenlenen ilk tur seçimlerinde yeterli çoğunluğu kazanamamış, rakibi Rafal Trzaskowski ise sol-liberal gruplar ve Yeşiller tarafından desteklenmesine rağmen başarılı olamamıştı.

Andrzej Duda ve Donald Trump

İkinci turunun 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ancak koronavirüs önlemleri sebebiyle hazirana ertelenen seçimde katılım oranı yüzde 68,1 oldu. Bu oranla birlikte bu seçim, 1989’dan beri en yüksek katılımın gerçekleştiği seçimlerden biri oldu.

Polonya ile AB arasındaki ilişkiler kötüleşebilir

İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından da desteklenen Duda, bir süredir Avrupa Birliği (AB) değerlerinden uzaklaştığı yönünde eleştiriliyordu. Ayrıca, seçim döneminde kullandığı homofobik dil ve “aile kavramını öne çıkaran” açıklamaları da tepki çekiyordu. Uzun bir süredir özel medyayı ve rakibi Trzaskovski’yi, dış güçlere hizmet etmekle suçlayan Duda’nın tekrar seçilmesiyle, Polonya ile AB arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşebileceği belirtiliyor.

Duda, kendisi gibi sağcı olan Macaristan Devlet Başkanı Viktor Orban‘la birlikte Doğu Avrupa siyasetinde, popülizmin önde gelen figürleri olarak gösteriliyor. Duda, seçimlerin ilk turundan çok kısa bir süre önce ABD Başkanı Donald Trump’ı da ziyaret etmişti.

Rafal Trzaskowski

Trzaskowski’nin başarısı

İkinci tura kalan diğer aday Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski’nin 48,8 oranında oy alması, uzmanlar tarafından büyük bir başarı olarak nitelendiriliyor. Adaylığını, 10 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin koronavirüs sebebiyle ertelenmesinin ardından açıklayan Trzaskowski, seçim kampanyasını sınırlı sürede ve kısıtlı bir bütçeyle yürüttü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da ülkesinde sol, liberal oluşumların ve Yeşiller’in desteğini alan Trzaskowski’ye desteğini açıklamıştı. 

“Z kuşağı salladı, fakat yıkamadı”

Polonya’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde öne çıkan bir başka detay da yaş grupları arasındaki oy dağılımı oldu. Ipsos ve Europe Elects gibi araştırma şirketleri tarafından paylaşılan sonuçlar, özellikle 29 yaş altı seçmenlerin büyük oranda özgürlükçü aday Trzaskowski’ye destek verdiğini ve Duda’nın 50 yaş üstü seçmenlerin oyunu aldığını ortaya koydu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.