Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetiminden yeni koronavirüs kararı: Hastaneler, salgınla ilgili verileri doğrudan Beyaz Saray’a gönderecek

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Başkan Donald Trump yönetiminin aldığı yeni kararlar doğrultusunda hastaneler, koronavirüs salgınıyla alakalı tüm verileri Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) yerine, doğrudan ABD Sağlık Hizmetleri Bakanlığı’na (HHS) gönderecek.

Mevcut durumda, hastaneler koronavirüs salgınıyla ilgili verileri doğrudan, ülkenin en geniş kapsamlı ve en çok kullanılan enfeksiyon izleme sistemi olan CDC’nin veritabanına gönderiyordu. CDC, bu veriler sayesinde hastanelerde kaç yatağın ve solunum cihazının boşta olduğunu, hastanelerde kaç koronavirüs hastasının yattığını, hastaların durumunu takip edebiliyordu.

Çarşamba gününden itibaren, koronavirüs salgınıyla ilgili veriler doğrudan bakanlığa, yani Beyaz Saray’a rapor edilecek.

Bakanlık, federal seviyede, malzeme, tedavi ve diğer kaynakların dağıtımını sağlayabilmek için bu bilgilerin doğrudan kendilerine ulaşması gerektiğini, kararın da bu doğrultuda alındığını açıkladı.

Kimilerine göre bu karar, Başkan Trump CDC’yi gözden düşürmek istediği için alındı. Trump hükümeti, uzun süredir CDC’yi ve Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü olan salgınla mücadelenin önde gelen isimlerinden Dr. Anthony Fauci‘yi eleştiriyordu.

Trump, karar alınmadan bir gün önce, eski reality şov sunucusu Chuck Woolery’nin CDC’yi yalan söylemekle suçladığı tweetlerini, kendi takipçileriyle paylaşmıştı.

Trump’ın paylaştığı tweetlerden birinde, “En korkunç yalanlar, koronavirüs ile ilgili olanlar. Herkes yalan söylüyor, neredeyse güvenmemiz söylenen herkes. CDC, medya, Demokratlar, doktorlarımız” deniliyor. Diğerinde ise, CDC’nin okulların açılmaması yönünde verdiği tavsiye eleştiriliyor.

Geçen hafta, Trump, sonbaharda okulların açılması gerektiğini söylemiş ve CDC tarafından eleştirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.