Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’e katılmasının ardından İngiliz vatandaşlığından çıkarılan Şamima Begüm, hukuki mücadele için İngiltere’ye dönebilecek

IŞİD’e katılmak için gittiği Suriye’de bir mülteci kampında ortaya çıkan Şamima Begüm’ün İngiltere vatandaşlığından çıkarılmasının ardından, avukatları aracılığıyla yürüttüğü hukuki süreç sonuçlandı. Karara karşı yasal mücadele vermek üzere Begüm, İngiltere’ye girme hakkı kazandı.

Uluslararası hukuka göre bir devletin, bir kişiyi vatandaşlıktan çıkarabilmesi için en az bir başka devletin vatandaşı olması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı’nın kararı sonucunda tek vatandaşlığını da kaybederek “vatansız” kalan Begüm, uluslararası hukukun sözkonusu ilkesine aykırı olduğu için kararı avukatları aracılığıyla idare mahkemesine götürmüştü.

Şubat 2020’de yapılan duruşmada ise mahkeme, Begüm’ün vatandaşlığının iptal edilmesine ilişkin kararın hukuka uygun olduğuna, Begüm’ün doğum yoluyla Bangladeş vatandaşlığı bulunduğuna hükmetmişti. Bangladeş Dışişleri Bakanlığı ise Begüm’ün Bangladeş vatandaşı olmadığını açıklamıştı. 

Kararı Temyiz Mahkemesi’ne taşıyan avukatlar, haziran ayında yapılan duruşmada, Begüm’ün kendini mahkeme önünde etkin bir şekilde savunma hakkından mahrum bırakıldığını söylemişti. Bunun üzerine Temyiz Mahkemesi, Begüm’ün savunma yapabilmesi için İngiltere’ye gelebileceğine hükmetti.

Kararın ardından hükümetin, Begüm’ün İngiltere’ye girişini sağlaması gerekiyor. Begüm’ün avukatı Daniel Furner yaptığı açıklamada “Begüm’e hikâyesini anlatabilmesi için imkan verilmedi. Begüm İngiltere’de yargı önüne çıkmaktan korkmuyor, aksine bunu istiyor” dedi. 

Ne olmuştu?

İngiltere vatandaşı Şamima Begüm, 2015 yılında IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gitmişti. 2019 yılında Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir mülteci kampında ortaya çıkan Begüm’ün vatandaşlığı, İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından iptal edilmişti. Hükümet, Begüm’ün kamptan çıkarılması için hiçbir girişimde bulunmayacağını açıklamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.