Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD 600 milyon doz koronavirüs aşısı için Pfizer firması ile 2 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Beyaz Saray’dan bugün (22 Temmuz) yapılan açıklamaya göre, ABD’li ilaç devi Pfizer ve bir Alman biyoteknoloji şirketi ile 2 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı. Şirketlerin koronavirüse karşı 600 milyon doz aşı üretmesi ve ilk 100 milyon dozun aralık ayına kadar hazır olması öngörülüyor.

Anlaşma kapsamında Amerika Birleşik Devletleri federal hükümeti ilk 100 milyon aşıyı 1.95 milyar dolar karşılığında satın alacak ve 500 milyon daha aşı alma hakkını elinde bulunduracak. ABD vatandaşları için aşı bedava olacak. Aşının dağıtımına başlamadan önce Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayı gerekecek.

Yüksek ölçekteki aşı denemeleri bu ay başlayacak, denetim değerlendirmesi ekim kadar erken bir zamanda gerçekleşebilir.

ABD Sağlık Bakanı Alex M. Azar, “Klinik denemelerin başarısına göre bugünkü anlaşma Pfizer ve BioNTech’in 100 milyon doz kadar aşının geliştirmesini sağlayabilir” dedi.

ABD Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı işbirliği, ABD hükümetinin koronavirüs kapsamında imzaladığı en büyük anlaşma. Hükümet daha önce ABD merkezli Novavax şirketine aşı programını hızlandırması için 1.6 milyar dolar ödeyeceğini açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.