Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ayasofya’da ilk cuma namazı için hazırlıklar sürüyor: “Almanya’dan açılış için geldim, tarihi ana tanıklık etmek istiyorum”

Danıştay 10. Dairesi’nin 2 Temmuz’da görüştüğü davanın ardından Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına karar verilmişti. Resmen cami olan ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Ayasofya’da 86 yıl sonra cemaatle ilk namaz, yarın kılınacak.

Kamera: Sema Kızılarslan

Ayasofya’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı cuma namazı için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. İçeride halının döşenmesi işlemi tamamlanırken bahçeye bir platform kuruldu.

Kılınacak namazla ilgili Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Rakam olarak 800 ile 1000 kişi arası ara bölmelerle katılım olabilir. Hem iç avlu var. İç avluda da sosyal mesafeye uygun şekilde namaz kılınabilecek” demişti. Siyasi parti liderlerine de davetiye gönderilirken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ibadetin kameralar önünde gerçekleştirilmesini hiçbir zaman doğru bulmadığını belirterek katılmayacağını açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise koruma ekibinden bir polisin koronavirüs testinin pozitif çıkınca 14 gün boyunca karantina altına alındığından dolayı namaza katılamayacak. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da cuma namazına davet edilirken, HDP ile birlikte Meclis’te milletvekili bulunan TİP ve DBP’ye davetiye gönderilmedi.

Beş açık alanda da namaz kılınacak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya Camii’ne Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Ferruh Muştuer ve Bünyamin Topçuoğlu‘nun imam olarak atandığını açıklarken İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, alınan tedbirler hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Yerlikaya, ”Ayasofya’ya gelirken vatandaşlarımızın yanlarında dört şey getirmelerini rica ediyoruz. Maske, seccade, sabır ve anlayış. Salgın nedeniyle misafirlerimiz için Ayasofya Camii ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan, namaz kılma yeri olarak belirlendi. Namaz kılınacak alanlara üç ana istikametten gelinecek. Bunlar, Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı. Namaz alanlarına girişler, 11 ayrı kontrol noktasında polislerimizce arama yapıldıktan sonra sağlanacak” dedi.

Trafiğe kapalı bölgeler

Yarın yapılacak açılış nedeniyle Atatürk Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden, tarihi yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü bugün saat 20.00’den itibaren trafiğe kapatılacak. Bu kapsamda Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala caddeleri de aynı saatler arasında trafiğe kapalı olacak. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecek. Tramvay seferleri de devam edecek, sadece Beyazıt-Eminönü durakları arasında, bugün saat 20.00’den pazartesi sabah saat 06.00’ya kadar sefer yapılmayacak.

Alanda koronavirüs önlemleri

Namaz için koronavirüs önlemleri de alındı. Namaz öncesi giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, biri helikopter ambülans olmak üzere, toplam 101 ambulans görev yapacak.  

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Ayasofya Camii’nde kılınacak ilk cuma namazı öncesinde bir dizi tedbir aldı. İETT, Kazlıçeşme-Yenikapı-Sultanahmet güzergâhında 25 otobüs ile ücretsiz ring sefer yapacak, Yenikapı-Kazlıçeşme-Gülhane’de İSPARK otoparkları ücretsiz hizmet verecek. Alanda, 25 biner su, maske, dezenfektan, tek kullanımlık seccade dağıtılacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.