Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’da peçe takan kadınların maske takması gerekmiyor

Kanada’nın Quebec bölgesi ve Toronto şehirlerinde koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Maske takma zorunluluğu hakkında elektronik posta yoluyla soru kabul eden Kanada resmi yayın kuruluşu CBC, peçe ile yüzünü örten kadınların ilaveten maske takmaları gerekip gerekmediği yönünde bir soruyla karşılaştı.

Toronto Kamu Sağlık Kurumu’nun soruya verdiği cevap, “Maske ve yüz örtüleri, ikisi de kullanılabilir” oldu. Aynı soruya Quebec Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sözcüsü Marjorie Larouche da “Dini gerekçe ile burnu ve ağzını kumaştan bir örtü ile örten kişinin ilaveten maske veya yüz kaplaması takması gerekmez” cevabını verdi.

Larouche, ağzı ve burnu örten peçenin bir yüz maskesi gibi değerlendirilebileceğini, ancak aynı korumayı sağlamayan başörtüsünün maske olarak kabul edilmeyeceğini, dolayısıyla başörtüsü kullanan kadınların ayrıca maske takmaları gerektiğini söyledi. 

St. Joseph’s Healthcare Hamilton hastanesinden Dr. Zain Chagla, ağzı ve burnu kapatarak damlacıkların kişiye ulaşmasını engelleyen, kumaştan yapılan her türlü şeyin maske yerine geçebileceğini söyledi. 

Quebec’te Haziran 2019’da kamusal alanlarda peçe takmak yasaklanmıştı. Kanada Sivil Özgürlükler Derneği’nden Cara Zwibel, bu durumda maske yerine kabul edilebilecek peçeyi kullanan kadınların kamu binalarında sorun yaşamaları durumunda, yüzlerinin örtülü olduğunu ve kurallara uyduklarını söyleyebileceklerini belirtti. Zwibel, buna rağmen sorun yaşanırsa Ontario İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurabileceğini söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.