Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bayrama iki gün kala kurban satıcıları: “Hayvanlar elimizde kaldı, müşteri yok”

Haber: Yusuf Said Akcakaya & Cemre Su Arvas

Geçen seneye göre satışların çok az olduğu kurban pazarlarında, koronavirüs salgını önlemleri kapsamında satıcılar ve müşteriler için kurallar koyuldu. Ancak maske takma, sosyal mesafeye dikkat etme, dezenfektan kullanma gibi önlemleri kapsayan bu kurallara tüm pazarlar uymuyor.

Eyüp Belediyesi’ne bağlı Kemerburgaz’daki kurban satış ve kesim yerindeki satıcılar, bu sene işlerin çok kötü olduğu, malların ellerinde kaldığını söyledi. Satıcılardan biri şöyle konuştu:

“İşler bu sene hiç iyi gitmiyor. Bütün çadırlarda aşırı derecede mal kalmış, fiyatlarımız da yüksek değil ama müşteri yok. Geçen sene 60 tane mal getirmiştim, bir tane kalmamıştı. Bu sene 50 tane mal getirdim, 30’u elimde kaldı.”

Önlemlerle ilgili konuşan bir satıcı ise “Biz maskemizi takmıyoruz. Çünkü görüyorsunuz sinekler dolu, sıcak; içeri giriyorsunuz, hayvanın pisliğini temizlemek zorunda kalıyorsunuz” dedi.

Alibeyköy’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı kurban pazarında da satış durumları farklı değil. Geçen seneye kıyasla fiyatlarda değişim az olsa da maliyetlerde artışın fazla, satışların ise çok daha az olduğunu belirten satıcılar, bu durumun koronavirüs salgınından ötürü insanların çalışamaması ve bu sebeple kurbanı karşılayamamalarından kaynaklandığını söylüyor: “Pazarın kapasitesi 1.500 ise 900 tane hayvan satıldı, 600’ü duruyor. Durumlar iyi değil. İnsanlar artık korkuyor. Pazarlara artık yaklaşmıyorlar. Pazarlardan korkuyorlar.”

Önlemlerin daha sıkı tutulduğu İBB kurban pazarında satıcılar, maske kullanımına dikkat ediyor. Görevlilerin yaşam alanlarının düzenli olarak dezenfekte edildiği pazarda, koşullardan memnun olan bir satıcı, “İBB’nin önlemleri üst düzeyde. Dezenfektanlar dağıtılıyor, çadırlarımız sürekli dezenfekte ediliyor, oturduğumuz, yattığımız yerler, tuvaletler gerçekten temiz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.