Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

OHAL Komisyonu’ndan “Barış için Akademisyenler” bildirisiyle ilgili ilk karar: Ret – Başvurusu reddedilen akademisyen Nail Dertli: “Komisyonun kararları hukuki değil siyasiydi, olumlu bir karar beklemiyordum”

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası Mayıs 2017’de kurulan OHAL Komisyonu bugüne kadar, “Barış Bildirisi” olarak bilinen ve 2 bin 210 akademisyen tarafından imzalanan bildiri nedeniyle üniversitelerindeki görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin başvurularına dair ilk kararını verdi. Komisyon, 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyen Nail Dertli’nin başvurusunu reddetti. Karar sonrası Medyascope’a konuşan Nail Dertli: “Komisyonun bugüne kadar verdiği kararlar hukuki değil siyasiydi, olumlu bir karar beklemiyordum, şaşırmadım.”

Anayasa Mahkemesi (AYM), barış akademisyenlerinin imza attıkları bildiri nedeniyle “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan cezalandırılması nedeniyle ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar vermişti. AYM, son olarak Barış Akademisyeni Latife Akyüz’ün yurtdışı çıkış yasağı gerekçesiyle hak ihlaline uğradığına karar verdi. Ancak AYM’nin aldığı bu kararlara rağmen OHAL Komisyonu, akademisyenlere dair ilk başvuruyu reddetti.  

“Karar hukuki değil siyasi, şaşırmadım”

Karar sonrası Medyascope’a konuşan Dertli, “Karar henüz bana tebliğ edilmedi. Beş yıl önce hiçbir somut gerekçe gösterilmeden ihraç edilmiştik. En azından ilk kez bir gerekçe göreceğiz. AYM kararına rağmen, böyle bir karar verilmesi çok üzücü ancak komisyon zaten hukuki değil siyasi kararlar alıyor. Bu nedenle olumlu bir karar verileceğine dair umudum yoktu. Şaşırmadım” dedi.

“Komisyon, AİHM nedeniyle karar verme ihtiyacı duydu”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Olağanüstü Hal (OHAL) KHK’larıyla üniversitelerden ihraç edilen Barış Bildirisi imzacısı akademisyenlerin başvurusu ile ilgili hükümetten savunma istemesini hatırlatan Dertli,  “AİHM, Barış Akademisyenleri ile ilgili bir görüş istemişti. Komisyon bu nedenle karar verme ihtiyacı duydu. Bundan sonraki süreçteki kararları kestiremeyiz. Biz hukuki olarak hakkımızı savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Elbette biat etmeyeceğiz”

KHK ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’ndeki görevinden ihraç edilen Elif Çongur da sosyal medya hesabından karara tepki gösterdi:

“Komisyonun sayfasından öğrendiğimize göre ilk ret kararı geliyor. Hepimize geçmiş olsun. Elbette biat etmeyeceğiz.”

Medyascope’a daha önce konuşan akademisyenler ise komisyonun dört yıldır hiçbir karar almamasını bilinçli bir tavır olarak görmüş ve eleştirmişti.

Nail Dertli kimdir?

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2004 mezunu. Aynı fakülteden “Üretim ve Yeniden Üretim Boyutlarıyla Emeğin Meta Formu ve Sosyal Güvenliğin Dönüşümü” başlıklı teziyle 2016 yılında doktora derecesini aldı. 1 Eylül 2016 tarihinde 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edildi. Dertli, sosyal politika, işçi sağlığı iş güvenliği, sosyal güvenlik ve çocuk emeği alanlarında çalışıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler