Artvin Pilarget’e ÇED raporsuz HES onayı: “Yaşananlar garabet ve komedi, ne olursa olsun mücadeleye devam edeceğiz”

Artvin’in Arhavi ilçesinde “Pilarget” olarak bilinen ve beş köyü kapsayan bölgede yapılması planlanan HES’e (hidroelektrik santrali) yöre halkı tepki gösteriyor. HES’e karşı dava açanlardan biri olan Pilarget Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Hazım Kurdoğlu, Pilarget bölgesini HES’e kurban vermeyeceklerini, tarihi ve doğal dokuya sahip çıkacaklarını söylüyor. Öte yandan, Artvin İl Genel Meclisi’nin ÇED raporu olmadan bölgede HES’e onay verdiği de ortaya çıktı.

“ÇED raporu zamanaşımına uğradı”

Dernek Başkanı Hazım Kurdoğlu’nun verdiği bilgilere göre; Saka-1 ve Saka-2 olarak bilinen HES projesi için yedi yıl önce ÇED raporu alınmış. HES için onay alan AB Enerji Şirketi, bugüne kadar bölgede HES yapımına başlamamış. Kurdoğlu’na göre ÇED raporunun üzerinden yedi yıl geçmesi nedeniyle proje zamanaşımına uğradı ve şirket Artvin İl Genel Meclisi’nin verdiği karar üzerine bölgede HES yapımı için “yapı izin belgesi” aldı. Bölgede HES yapmak isteyen şirketin sahibi de Pilarget Köyü’nden Nafiz Kurdoğlu. Köylüler Nafiz Kurdoğlu’na tepkili. Kurdoğlu aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olan Güneysu’da yapılan ALİCİK-2 HES projesinin de taşeron firmalığını üstleniyor. 

AKP’li üye HES’e karşı “hayır” oyu kullandı

10 Temmuz’da konuyu görüşmek üzere toplanan Artvin İl Genel Meclisi’nde, sekize karşı dokuz oy ile HES’e izin çıktı. Arhavili AKP İl Genel Meclisi Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Hüseyin Uzunhadanoğlu projeye karşı çıktı ve “hayır” oyu kullandı. HES projelerinde yanlışlar yapıldığını söyleyen Uzunhadanoğlu, projelerin Arhavi’de katliama dönüştüğünü ve HES yapılırsa meclis üyeliğinden istifa edeceğini açıkladı. 

Üçırmak köyünde ÇED raporu yok; HES yapılmak isteniyor

Hazım Kurdoğlu’nun verdiği bilgiye göre, Pilarget bölgesinde yer alan Üçırmak Köyü, daha önce alınan ÇED raporunda HES projesine dahil değildi. Ancak raporun zamanaşımına uğramasını fırsat bilen şirket, İl Genel Meclisi’nden aldığı izin ile Üçırmak Köyü’nün olduğu bölgeyi de HES projesine dahil etmiş. Yaşananların garabet ve komedi olduğunu söyleyen Kurdoğlu, ne olursa olsun mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. 2019 yılında bölgede HES’e karşı açılan bir dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. 

Pilargetliler HES’e karşı toplandı

Öte yandan, yaşanan son gelişmeler üzerine Pilargetliler köy okulunda bir toplantı gerçekleştirdi. Pilarget Derneği, köylüleri HES konusunda bilgilendirdi. Toplantıya Pilarget Derneği yöneticileri, Ulukent ve Balıklı  köylerinin muhtarları, AKP’li İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Uzunhadanoğlu, eski CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Rize-Fındıklı İlçe Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu da katıldı.

“Pilarget bölgesinde HES yapılırsa Balıklı, Ulukent, Üçırmak, Dereceik, Sırtoba köyleri etkilenecek”

Bilgilendirme toplantısında konuşan Başkan Hazım Kurdoğlu “Köye ve köylümüze hiçbir katkısı olmayacak HES projelerinin derhal iptal edilmesi gerekir. Pilarget’e ait dere sularının borular içine alınarak kilometrelerce uzaklardaki santral merkezlerine taşınması ve dere yataklarının kuruması ile doğal yapı bozulacaktır. Süreci yargıya taşımış bulunmaktayız” dedi. Kurdoğlu, Medyascope‘a şöyle konuştu:

“İl Genel Meclisi’nde büyük bir hukuki yanlış yapılmıştır. Meclis de yanıltılmıştır. Gece yarısı operasyonu ile gündemde olmamasına rağmen, kurumların bilgileri eksik alınarak ve tamamlanmamış şekilde yapı izin belgesi onaylanmıştır. Balıklı Köyü’nde alınan uyduruk ÇED raporu otomatikman düşmüştür. Çünkü yedi yıldır hiçbir şantiye çalışması yapılmamıştır. Şirket şantiye olduğu ve HES çalışmasını sürdürdüğünü söyleyerek meclise yalan söylemiştir. İl Genel Meclisi de yanıltılmıştır. Valiliğe, kaymakamlığa ve il meclisine gerçekleri anlatan mektuplar göndermemize rağmen bu izin çıkmıştır. Arhavili ve AKP’li meclis üyesi de projelere karşı çıkmıştır. Biz hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz, itirazlarımızı gerekli yerlere yapacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.