Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da Sinabung Yanardağı üç günde iki kez patladı: Çevredeki köyler karanlığa büründü

Endonezya’da bulunan Sinabung Yanardağı’nda üç gün içinde iki kez patlama meydana geldi. Yaşanan patlamalarla birlikte yanardağdan çıkan küller ve duman, beş bin metreye kadar yükseldi. Patlamanın sonrasında civar bölgeler kalın bir kül tabakasına gömülerek 20 dakika süreyle karanlığa büründü.

Endonezya’daki dünyaca ünlü Sumatra Adası‘nda bulunan Sinabung Yanardağı üç gün içinde iki kez patladı. Patlamalarda herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yaşanmazken yetkililer muhtemel lav akıntılarına karşı çevredekileri uyardı. En son 2019 yılında aktif olan Sinabung, 400 yıl aradan sonra 2010 yılında ilk defa aktifleşmişti.

Gerçekleşen patlamalardan sonra Sinabung Yanardağı için tehlike alarmı seviyesi ikinci en yüksek seviyeye yükseltildi. Endonezya Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG) tarafından vatandaşlara yanardağın etrafındaki kırmızı alan olarak belirlenmiş riskli bölgelerden uzak durmaları yönünde uyarılar yapıldı.

Pazartesi günü yaşanan son patlamadan dakikalar sonra civardaki bölgeler kalın bir kül tabakasıyla kaplandı ve gündüz vakti bölge 20 dakika kadar karanlığa büründü. Patlama sonrası püsküren küllerin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirten ada sakini Rencana Sitepu, patlama anını “Sanki sihir gibiydi, küllerin gelmesiyle gündüz vakti her yer karanlığa büründü” sözleriyle anlattı. 

Endonezya, sismik aktivitelerin çok sık meydana geldiği Pasifik Okyanusu’nun “Ateş Çemberi” olarak adlandırılan tektonik plaka kuşağında yer alıyor. 130 aktif yanardağın bulunduğu Endonezya’da, 2018 yılında, Java ve Sumatra adaları arasındaki boğazda bir volkanda yaşanan patlama bölgede heyelan ve tsunami yaratarak 400’den fazla kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.