Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı – Türkiye-Yunanistan gerilimi: Mesele gaz arama değil ki…

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report’ta yayımlanan yazısında Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis için Doğu Akdeniz’de NAVTEX ilan edilmesi sonrası Ankara ve Atina arasındaki gerginliği yorumladı.

Yetkin savaş çıkıp çıkmayacağı konusunda şunları söyledi: “Türkiye ve Yunanistan 1996’da Kardak/Imia kayalıkları yüzünden birbirine girmek üzereyken ayıran ABD olmuştu. Çünkü 1974’te Türkiye’nin Kıbrıs uyarısını blöf sanmanın maliyetini görmüşlerdi. Ancak şimdi ABD yönetimi kendi seçim derdine düşmüş durumda. ABD’li petrol şirketlerinin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz çıkarları bulunuyor ve Kongre’deki Yunanistan lobisi şu anda diğer (İsrail, Ermenistan, Suudi gibi) Türkiye karşıtı lobilerle işbirliği içinde. Fransa ile Türkiye zaten Libya’dan Lübnan’a dek Akdeniz’le ilgili her konuda karşı karşıya. Lübnan’da 4 Ağustos patlaması ardından tahmin edilen oldu ve hükümet 10 Ağustos’ta istifa etti. Libya’da şu anda fiili ateşkesin getirdiği suni sükûnet her an yerini yeniden çatışmaya bırakabilir. Rusya da Türkiye ile karşı saflarda Libya’da. Suriye nedeniyle zaten Doğu Akdeniz’de mevcut silah birikimini hesaba katınca barut fıçısının patlaması için dikkatsiz bir kıvılcımın yeterli olduğu görülebiliyor. Öte yandan Atina, bir çatışma ihtimalinde, belki ABD, AB ve Rusya’nın Türkiye’yi sert kınayacağının, hatta ambargo dahi koyabileceğinin ancak kimsenin Yunanistan istedi diye savaşa girmeyeceğinin farkında.”

Yetkin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “bütün Akdeniz ülkelerinin bir araya gelip çözüm bulması” yönündeki teklifinin uzlaşmadan yana olduğuna işaret ettiğini, Yunanistan Başbakanı Miçotakis bu teklifi değerlendirirse gerilimin düşeceğini belirtti.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.