Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şikago’da bir genç polisle çatışırken vuruldu, halk şehir merkezini yağmaladı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaletindeki Şikago kentinde 20 yaşlarındaki siyah bir genç polisle çatışırken vuruldu. Olaya tepki gösteren halk, şehir merkezinde toplanıp mağazaları yağmaladı. Polis yüzden fazla protestocuyu gözaltına aldı.

The Washington Post’un haberine göre, 9 Ağustos Pazar akşamı Şikago’nun güneyindeki Englewood bölgesinde bir kişi, silahlı olduğu gerekçesiyle polise şikayet edildi. Başkomiser David Brown‘a göre 20’li yaşlardaki siyah genç, polisi fark edince kaçtı. Kendisini takip eden polise ateş açan genç, polisin açtığı ateşle vuruldu.

Polis tarafından vurulduktan sonra hastaneye kaldırılan gencin yaşama ihtimalinin yüksek olduğu söylendi. Başkomiser Brown, vurulan genç hakkında soygunculuk, aile içi ve çocuğa şiddet suçları kapsamında daha önce dört defa cezai kovuşturma yürütüldüğünü açıkladı. 

Olay sosyal medyada tepkiyle karşılandı. Çağrılar üzerine insanlar Şikago’nun en işlek caddelerinden birinde polisi protesto etti. Polis protestocuları engelledi.

The Guardian’ın haberine göre pazarı pazartesi gününe bağlayan gece, Şikago şehir merkezine inen yüzlerce insan mağazaları yağmaladı. Protestocular ve polis çatıştı. Silah seslerinin duyulduğu kargaşada bölgeye gönderilen polislerden 13’ü yaralandı, 100’den fazla protestocu gözaltına alındı.

Yağmalama olaylarında birçok mağaza zarar gördü.
Fotoğraf: Amy Harris / REX / Shutterstock

Olaydan sonra, şehir merkezine giriş yasaklandı. Şikago ulaştırma yetkilileri, tren ve otobüs hizmetlerinin askıya alındığını açıkladı. Şikago Nehri üzerindeki köprü, şehir merkezine ulaşımı önlemek için trafiğe kapatıldı. Olaydan sonra Şikago’nun kuzeyinde yer alan Apple mağazasının etrafında çok sayıda polisin bulunması dikkat çekti. 

The Guardian’a konuşan Başkomiser Brown, “Bu bir protesto değil. Yapılanlar düpedüz suç niteliğinde” dedi. Şikago Belediye Başkanı Lori Lightfoot ise yağmalamaların “şehre karşı bir saldırı” teşkil ettiğini söyledi. 

Olaydan sonra Şikago’nun belirli bölgelerinin kapatılması, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından ülke genelinde ırkçılığa karşı başlayan protestoları anımsattı. Belediye Başkanı Lightfoot, yağmalamanın George Floyd protestolarıyla bir ilişkisi olup olmadığını araştırdıklarını söyledi ve şunu ekledi: “Ne olursa olsun, yağmalama ve tahribat için hiçbir mazeret kabul edilemez.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.