Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: “Okullar 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacak, yüz yüze eğitim 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş olarak başlayacak”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bugünkü Bilim Kurulu toplantısının ardından okulların açılış tarihi ile ilgili açıklama yaptı. Selçuk, “Okullar 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle açılacak. Yüz yüze eğitim 21 Eylül’de aşamalı ve seyreltilmiş olarak başlayacak” dedi.

Bakan Selçuk, Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantıda kendilerine verdiği tavsiyeler doğultusunda 31 Ağustos’ta okulların uzaktan eğitim ile açılacağını, yüz yüze eğitime ise 21 Eylül’den itibaren aşamalı ve seyreltilmiş olarak geçileceğini söyledi. Selçuk, seyreltilmiş ve aşamalı eğitimi ise şöyle açıkladı: 

“Aşamalı ve seyreltilmiş derken belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından, derslerin ve konuların seyreltilmesinden bahsediyoruz. Yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı süre içinde değil de belli konuların, belli noktalarının öncelikle işlenmesini istiyoruz. Diğer konular da canlı eğitim ve EBA TV vasıtasıyla giderilecek.”

Okullarda alınacak önlemlerle ilgili olarak ise Bakan Selçuk, şu bilgileri verdi: “Maske tedariki Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanacak. Okulların uyması gereken hijyen kuralları için standartların uygulanmasını denetleyeceğiz. Zaten bunun için bir kılavuz da yayımlamıştık. 2 bin denetmenimiz şu an sahada ve her okulun standardını gözden geçiriyor. Kılavuzların takip işlemleri de öğretmenler ve yöneticiler tarafından gerçekleştirilecek. Çocuklarımız için bir hafta boyunca uyum çalışması yapılacak. Temizlik ve güvenlik personeli alımları da olacak ve bu personel sayıları salgın şartları nedenleriyle artırılacak.”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, olası vakalar için ise “Okulları açtığımızda okullarla ilgili herkesin sağlık durumu HES kodları ile takip altında olacak. Ailesinde ya da yakın çevresinde virüs tanısı konmuş kişiler bu sistem sayesinde tespit edilecek ve gerekli önlemler alınacak” diye konuştu.

Bakan Selçuk, dileyen özel okulların 17 Ağustos’tan itibaren uzaktan eğitime başlayabileceğini de belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan yazılı açıklama: “Artış bu hızla devam ederse ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir”

Bugün saat 17:00’da toplanan Bilim Kurulu, okulların açılma tarihinin yanı sıra, salgınla ilgili alınması muhtemel ek tedbirleri ve aşı çalışmalarını da görüştü. Toplantının ardından, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıklamasının hemen öncesinde Sağlık Bakanlığı tarafından Fahrettin Koca imzalı bir yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tedbirlere riayet istediğimiz seviyede değil”

“Dünyada vaka artışları hız kesmeden devam etmektedir. Ülkemizde de bölgesel artışlara şahit oluyoruz. Birçok ülkenin aksine, bizde vaka artışlarının kontrolden çıkmamış olması, devlet kurumlarımızın ve vatandaşımızın bugüne kadar özveriyle uyguladığı önlemler sayesindedir. Ancak altını çizerek ifade etmek istiyorum. Tedbirlere riayet hâlâ istediğimiz, arzuladığımız seviyede değil. Bu konudaki gevşeme bize bu günlerimizi aratabilir. Özellikle ekim, kasım aylarında gribal enfeksiyonların da devreye girmesiyle riskin daha fazla artması muhtemeldir. Gribal hastalıklarının semptomlarının benzer olması kaygı ortamına da yol açabilecektir.” 

Açıklamada, vaka sayılarındaki artışın mevcut hızla seyretmesi durumunda yeniden ağır tedbirlere başvurulabileceği belirtildi: “Vaka sayılarındaki artış eğilimini hepimiz görüyoruz. Artış bu hızla devam ederse bir daha yaşamak istemediğimiz ağır tedbirlere dönmemiz gerekebilir. Çabamız, bunun bir daha yaşanmaması içindir. Önümüzdeki günlerde Kovid-19 iletişimi konusunda yeni çalışmalar ortaya koymaya çalışacak, düzenlemelere gideceğiz.”

 “Yüz yüze eğitim en az bir ay boyunca başlamamalı”

Bilim Kurulu’nun yüz yüze eğitimin en az bir ay daha ertelenmesini önerdiğini belirten Koca, “Bilim Kurulu’nun gündeminde öne çıkan, önümüzdeki dönemde eğitim ve öğretim süreçlerinin hangi şartlarla yürütüleceği konusuydu. Bu konudaki öneri, yüz yüze eğitimin, en az önümüzdeki bir ay boyunca başlatılmaması, gerekirse çevrimiçi eğitim yapılması, yüz yüze eğitime kademeli olarak geçilmesi yönündedir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.