Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşme sonrası Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki enerji kaynağı arama çalışmalarını durdurması gerektiğini belirterek, Fransa’nın Doğu Akdeniz’deki askeri gücünü artıracağını söyledi.
Macron, Twitter’dan yaptığı açıklamada Türkiye’nin Oruç Reis adlı sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki çalışmalarını durdurması gerektiğini belirtti.
Macron açıklamasında “Doğu Akdeniz’deki mevcut durum kaygı verici. Türkiye’nin petrol arama konusundaki tek taraflı kararları gerginliğe yol açıyor. Komşu ülkeler ve NATO ortakları arasında barışçıl bir diyaloğa izin vermek için Türkiye’nin bu faaliyetlerinin sonlandırılması gerekir” dedi. Macron, ülkesinin hem gözlem yapma amacıyla hem de uluslararası hukuka duyduğu saygı nedeniyle Doğu Akdeniz’deki askeri varlığını, Avrupa Birliği (AB) ortakları ve Yunanistan ile birlikte “geçici olarak güçlendireceğini” söyledi.
Macron, açıklamasını Yunanca olarak da Twitter’dan paylaştı:
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαικής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 12, 2020
Bugün Yunanistan-ABD ve Türkiye-Almanya görüşmeleri var
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaşanan gerginlikle ilgili olarak bugün Viyana’da bir araya gelecek. Dendias bu toplantı öncesinde İsrail’de, mevkidaşı Gabi Aşkenazi ve Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. İsrail yönetimi dün Yunanistan’a desteğini ilan etmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugünkü Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, gün içinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile görüşeceğini duyurdu. Bu görüşmede de öncelikli olarak Doğu Akdeniz’de yaşanan krizin ele alınması bekleniyor.
Ne olmuştu?
21 Temmuz günü Türkiye sismik araştırma yapmak maksadıyla Meis Adası yakınlarında NAVTEX (uluslararası orta frekansta gemilere olası tehlike, emniyet ve hava raporları ve uyarılarını otomatik olarak yazılı bir şekilde veren haberleşme sistemi) ilan etmişti. Yunanistan’ın itirazları nedeniyle Almanya Şansölyesi Angela Merkel bu gerginliğin son bulması gerektiğini söyleyerek hem Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hem de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapmış ve iki taraftan da bu gerginliği durdurmalarını rica etmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türkiye bunun ardından ilan ettiği NAVTEX’i askıya alarak Oruç Reis isimli sismik araştırma gemisinin faaliyetlerini durdurmuştu. Ancak Yunanistan’ın Mısır ile 6 Ağustos’ta “Deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması” imzalaması sonucu Türkiye, 23 Ağustos’a kadar yeni bir NAVTEX ilan ederek Oruç Reis’i Antalya açıklarına göndermişti. Yunanistan ise bu bölgenin kendi kıta sahanlığına ait olduğunu belirterek karşı NAVTEX ilan etmiş ve kendi hücumbotunu Meis Adası önüne demirlemişti.
Yunanistan yönetimi aynı zamanda AB Dış İlişkiler Konseyi’ni Türkiye’nin Akdeniz’deki faaliyetleri ile ilgili olarak acil toplantıya çağırmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise pazartesi günü yapılan kabine toplantısının ardından konuyla ilgili olarak, “Gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim, herkes için kabul edilebilir, herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulaklarını kapatanlar güçlerinin yetmeyeceği, boylarını aşan birtakım girişimlerle kendi geleceklerini kendi elleriyle karartıyor” demişti.