Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Protestoların sürdüğü Belarus’ta Lukaşenko destekçileriyle buluşup muhaliflere seslendi: “Belarus’un ilk devlet başkanını yok etmeniz sonunuzun başlangıcı olacak”

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, başkent Minsk’te düzenlenen mitingde destekçileriyle bir araya geldi. Konuşmasında kendisine karşı düzenlenen protestoları eleştiren ve “ülkeyi ve ülkenin bağımsızlığını savunma” çağrısı yapan Lukaşenko, 9 Ağustos’ta düzenlenen seçimlerde en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya’ya karşı zafer kazanarak altıncı kez devlet başkanı seçilmişti. Oyların çalındığını ve seçimlerde hile yapıldığını öne süren muhalifler ise ülkenin dört bir yanında sokağa çıkarak bir haftadır süren protesto gösterilerine imza atmıştı.

9 Ağustos gecesi başlayan hükümet karşıtı protestolar birinci haftasını doldurmaya hazırlanırken Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da bugün (16 Ağustos) başkent Minsk’te bir miting düzenledi. Ülkenin dört bir yanından Minsk’e gelen destekçilerine seslenen Lukaşenko, “Sizleri bu meydana çağırmak istemiyorum çünkü şu anda çok işiniz var. Hasat toplamalı, çocuklarınızı okula hazırlamalısınız. Ben gösteri taraftarı değilim ancak maalesef sizleri yardıma çağırmak zorunda kalmam benim hatam değil” diye konuştu. Toplanan kalabalığa Belarus’u ve Belarus’un bağımsızlığını savunma çağrısında bulunan Lukaşenko, protestoculara ise şöyle seslendi: “Şunu aklınızda tutun: Belarus’un ilk devlet başkanını (kendini kastediyor) yok etmeniz sonunuzun başlangıcı olacak.”

Belarus İçişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre, Lukaşenko’nun mitingine yaklaşık 65 bin kişi katıldı. Ancak sosyal medyaya yansıyan bazı görüntülerde Lukaşenko’nun miting düzenlediği alanda büyük boşluklar olduğu dikkat çekti.  

Belarus’ta ülkeyi 26 yıldır yöneten Aleksandr Lukaşenko’nun 9 Ağustos’taki seçimleri kazanmasından sonra başlayan protestolar hâlâ devam ediyor. Lukaşenko’nun yeniden başkan seçildiğini açıklamasının ardından on binlerce Belaruslu sokaklara çıkmış, oyların çalındığını ve seçimlere hile karıştırıldığını öne süren vatandaşlara polis biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti. Tam bir haftadır süren protestolarda yaklaşık 8 bin kişi gözaltına alınırken iki Belarus vatandaşı da hayatını kaybetti. Lukaşenko’nun düzenlediği mitingin ardından öğleden sonra tekrar sokağa çıkan on binlerce muhalif, başkent Minsk’te “Özgürlük Yürüyüşü” düzenleyerek hükümet karşıtı protestolarını sürdürdü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.