Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türk Toraks Derneği: “Resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayılarının, var olanın yarısından azı olduğunu düşünüyoruz”

Türk Toraks Derneği (TTD), koronavirüs salgınında vaka sayısının artmasına ve hastanelerin yoğunluğuna ilişkin açıklama yaptı. TTD, “Salgının kontrolünün kaybedildiği kaygısı taşımakta ve birinci dalganın ikinci zirvesine doğru hızla yaklaşıldığını düşünmekteyiz” dedi.

TTD, üyelerinden aldığı bilgilerden yola çıkarak, Türkiye genelinde koronavirüs tanısı alan, hastaneye yatan ve yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu açıkladı. İnternet sitelerinden açıklama yapan TTD, resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayılarının, var olanın yarısından azı olduğu düşündüklerini belirtti.

Açıklamada özet olarak şu tespitlere yer verildi:

“Eşzamanlı olarak hastanedeki salgın servisleri azaltılmış, bazı hastaneler salgın hastanesi olmaktan çıkarılmıştır. Bilimsel olarak PCR testinin hastaların sadece yüzde 40’ını saptayabildiği bilindiğinden, resmi rakamlara yansıyan hastalık ve ölüm sayılarının var olanın yarısından azı olduğu düşünülmektedir. Bu testin bile uygulanma şartları daraltılmış, hastalığı yayma olasılığı olan bireylere bile belirtisi yoksa test yapılmama kararı alınmıştır. Bu uygulama ile yakınması olmayan, teması nedeniyle enfeksiyon riski yüksek olan kişiler arasından yeni hasta bulma şansı yitirilmiştir. Haziran ve temmuz aylarında hasta sayıları artmış, ancak hasta yatırma kriterleri değiştirilince koronavirüs ile ilgili sayıların Sağlık Bakanlığınca günlük olarak paylaşıldığı ‘turkuaz panoya’ yansımamıştır. Artan hasta sayısı konusunda ayrıntılı olarak bilgilendirilmeyen vatandaşlar, salgının ciddiyetini kavrayamamış ve bir kısmı ise sürecin bu denli uzamasını neden gösterip süreci inkâr mekanizması geliştirmişlerdir.”

Hastane ve yoğun bakım kapasitelerinin artan hasta sayısını karşılayamadığını, kamu yöneticilerinin kamuoyuna yeterli bigilendirme yapmadığını söyleyen TTD, ilaç bulmakta da zorluk çekildiğini dile getirdi:

“Tedavideki ilaç protokollerinde hâlâ hidroksiklorokin bulunması güncel litaratür ile uyumlu değildir. Son dönemde bazı illerimizde güncel tedavi rehberinde önerilen favipiravir dahil ilaç bulmakta sıkıntı yaşandığı bilgileri tarafımıza ulaşmaktadır.”

“Son bir haftada çok sayıda göğüs hastalıkları hekimi istifa etti”

TTD, sağlık çalışanlarının istifa etmeye başladıklarını da söyledi:

“Sağlık çalışanlarında tükenmişlik izlenmektedir. Son bir haftada çok sayıda göğüs hastalıkları hekimi Alanya, Batman, Manisa başta olmak üzere, istifaları vermekte, emekliliklerini istemektedir. Sağlık çalışanları koronavirüs olmaya ve yaşamlarını kaybetmeye devam etmektedirler. Koronavirüs, sağlık çalışanları için, halen meslek hastalığı olarak kabul edilmemiştir.”

Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerini de şöyle sıraladı:

1. Test sayısı artırılmalıdır.

2. Koronavirüs ile mücadele bireylere bırakılmamalıdır.

3. Pandemi hastane planlaması tüm paydaşları içermelidir.

4. Favipiravir gibi tedavide önemi olan ilaçlara ulaşım problemi çözülmelidir.

5. Koronavirüs sağlık çalışanı için meslek hastalığı kabul edilmelidir. Hastalık ve ölüm durumlarına özgü hak artırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.

6. Kamu salgın yönetimi şeffaf ve gerçekçi veriler sunmalıdır. Hayatını bu mücadeleye adamış hekimlerin görüşleri alınmalıdır. 

7. “Tıbbi hizmetlerin kötü uygulanmasından doğan sorumluluk” kanun teklifi geri çekilmelidir. Hekimlerin çalışma koşullarını iyileştirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

8. Bütün epidemiyolojik veriler sağlık çalışanları ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.