Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de koronavirüs kaynaklı ölüm sayısı 170 bini geçti, Yeni Zelanda salgın nedeniyle genel seçimleri erteliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) koronavirüs salgınından dolayı ölenlerin sayısı 170 bini geçti. Uzmanlar, grip mevsimi olan sonbaharın yaklaşmasıyla vaka sayısında artış olacağını tahmin ediyor. Yeni Zelanda ise 19 Eylül’de yapılması gereken genel seçimleri salgın nedeniyle dört hafta erteledi.

ABD’de koronavirüs nedeniyle vaka sayısı 5,4 milyona ulaştı ancak salgına karşı yeterli önlemler hâlâ alınmıyor. Hawaii, Güney Dakota ve Illinois eyaletleri dışında vaka sayılarında genel bir düşüş yaşansa da sonbahar mevsiminin yaklaşmasıyla sayının yeniden artacağından endişe ediliyor. Reuters’a konuşan sağlık yetkilileri, “grip mevsimi” olarak anılan bu dönemin, ülkedeki “en kötü sonbahar” olabileceğini vurguladı. 

ABD Sağlık Ölçüm ve Değerlendirme Kurumu‘nun (The Institute for Health Metrics and Evaluation) tahminine göre gelecek aylarda ülkede vaka sayısında artış olabilir ve aralık ayına kadar ölüm sayısı 300 bine ulaşabilir.

Ölüm sayısı artış oranında başlarda yer alan Florida, Teksas ve Lousiana eyaletlerinde pazar günü (15 Ağustos), 483 kişinin salgından dolayı hayatını kaybettiği belirtildi. 

Yeni Zelanda’da genel seçimler salgın nedeniyle ertelendi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 16 Ağustos Pazar günü yaptığı açıklamada, 19 Eylül’de yapılması planlanan genel seçimlerin, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının yeniden artışa geçmesi nedeniyle dört hafta ertelendiğini duyurdu.

Yeni Zelanda Başbakanı Ardern, ikinci bir dalganın yaşanması endişesiyle ülkedeki genel seçimlerin dört hafta ertelendiğini duyurdu. (Mark Mitchell/AP)

Ardern seçimlerin ertelenmesine dair yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bizim için en önemli husus, demokrasi ve seçmenlerin menfaati. Bu kapsamda alınacak seçim erteleme kararı, herhangi siyasi bir motivasyondan olabildiğince uzak olmalı. Koronavirüs, dünyanın yeni normali haline geldi. Yeni Zelanda’da bu yeni normalin, vatandaşlarımızın hayatlarını olabildiğince az etkilemesi için çaba harcıyoruz.”

Geçen hafta Yeni Zelanda’nın Auckland şehrinde yaşayan bir ailede virüs testlerinin pozitif çıkması, ülkenin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağının yeniden uygulanmasına neden oldu. CNN International, 12 Ağustos’ta görülen bu vakadan önce Yeni Zelanda’da 100 gün boyunca virüs tespit edilmediğinin altını çizdi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.