Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya ile Türkiye arasında “otomatik mali bilgi paylaşımı” yıl sonunda devreye girecek – Nürnberg Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar: “Uygulama, yurtdışında ikamet eden çok sayıda vatandaş için büyük sorunlar yaratacak”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Almanya Maliye Bakanlığı’nın bu yılın sonunda Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelerle otomatik bilgi paylaşımına başlayacağını belirtti. Yeneroğlu, Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın süreçle ilgili herhangi bir açıklama yapmadığını ve dahası buna uygun bir hazırlık ve bilgilendirme süreci yürütmediğini vurguladı.

Yeneroğlu’na göre, vatandaşların mali bilgilerinin devletler arasında otomatik paylaşımı Almanya’da yerleşik olup Türkiye’de banka hesabı bulunan vatandaşlar için ciddi sorunlar yaratacak. Yeneroğlu’na göre bu, öncelikle Almanya’da yerleşik bulunan Türkiye kökenli vatandaşların Türkiye’ye güvenini sarsacak ve onları yaşadıkları ülkelerin mali ve yargı makamlarıyla yüz yüze getirme ihtimalini taşıyor.

Yeneroğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Devletler arasında finans ve vergi konularında karşılıklı bilgi paylaşımına dayanan, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından geliştirilen ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi’ ile vergi kaybı, vergi kaçakçılığı ve zararlı vergi rekabeti ile mücadeleyi amaçlayan anlaşmanın insanlarımızın mağduriyetine yol açmaması gerekiyor. Bu bilgi paylaşımı ile Türkiye’de mukim olmayan kişi ve kurumların ‘hesap sahibinin adı soyadı, ikamet adresi, ikametgahının bulunduğu ülkedeki vergi kimlik numarası, hesabın yıl sonu bakiyesi ve yıl içinde faiz, temettü gibi elde ettiği gelirlerin tutarı’ bilgileri paylaşılacaktır. Yurtdışında ikamet eden ve Türkiye’de para ve mal varlığı bulunan milyonlarca vatandaşımızı etkileme ihtimali olan bu anlaşmayla ilgili yeteri kadar bilgilendirici ve tedbir alıcı çalışmanın yapılmadığı görülmektedir” dedi.

Yeneroğlu açıklamasında, Türk diyasporasının zor duruma düşmemesi için Türkiye’deki yetkili makamların bir an önce bu konuda çalışma yürütmesi gerektiğini vurguladı.

Medyascope olarak konuyu Almanya’da yaşayan ve Nürnberg Metropol Bölgesi Türk Toplumu Başkanı Bülent Bayraktar’a sorduk. Bayraktar sene sonunda devreye girecek uygulamanın vatandaşlar için büyük bir sorun yaratacağını vurguladı. Bayraktar en kısa zamanda Türkiye’deki yetkili kurumlardan bilgilendirme beklediklerini sözlerine ekledi.

Bayraktar’ın açıklamalarının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.