Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta muhalifler Devlet Başkanı Lukaşenko’ya karşı konsey kurdu, Lukaşenko konseyi tanımayacağını söyledi

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılan ve mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun kazandığının açıklandığı şüpheli seçimlerin ardından başlayan yönetim karşıtı protestolar büyüyerek devam ediyor. Protestolara fabrika çalışanları, devlet televizyonu yetkilileri ve güvenlik güçlerinden de büyük destek var. Belarus’ta muhalefetin önemli isimleri, salı günü (18 Ağustos) Lukaşenko’ya karşı bir konsey kuracaklarını açıkladı. Lukaşenko ise bugün yaptığı açıklamada konseyi tanımayacağını söyledi.

Belarus’u 26 yıldır demir yumrukla yöneten Lukaşenko‘ya karşı olan ve ülkede büyük bir değişim isteyen muhalif siyasetçi ve aktivistlerin çoğu ya hapiste ya da sürgünde bulunuyor. 9 Ağustos seçimlerinde muhalefetin başkan adayı olarak Lukaşenko’nun karşısına çıkan ancak seçimleri kaybettikten sonra Litvanya’ya kaçan Svetlana Tikhanovskaya ise seçimlerin gerçek galibinin kendisi olduğunu öne sürüyor.

Tikhanovskaya’nın sözcüsü Olga Kovalkova, salı günü Lukaşenko’nun karşısında birleştiklerini açıklayan “Muhalefet Konseyi” tarafından düzenlenen basın toplantısında, Tikhanovskaya’nın yakında Belarus’a dönerek Lukaşenko’yla yapılması planlanan müzakerelere önderlik edeceğini duyurdu. Seçimlerin ardından Belarus Merkez Seçim Komitesi’ne oyların yeniden sayılması yönünde dilekçe verdikten sonra ortadan kaybolan ve daha sonra Litvanya’da güvende olduğu açıklanan Tikhanovskaya, Lukaşenko ile yapılması planlanan müzakereler öncesinde ülkedeki durum hakkında Avrupa Birliği (AB) liderlerinden yardım çağrısında bulundu.

Tikhanovskaya’nın sözcüsü Kovalkova, “Sadece yasal hakkımızı arıyoruz. İktidarın bizimle masaya oturması dışında bir seçeneği yok. Bu şekilde durum gittikçe daha da kötüleşecek” dedi. Lukaşenko ise yeni kurulan muhalefet konseyinin amacının “ülkedeki gücü ele geçirmek” olduğunu ve buna izin vermeyeceğini söyledi.

İşçiler, devlet televizyonu yetkilileri ve polisler Lukaşenko’ya karşı ayakta

Binlerce muhalif 9 Ağustos’taki seçimlerden bu yana başkent Minsk sokaklarında protestolarını sürdürmeye devam ederken Minsk’te fabrika işçilerinin başlattığı grevin ardından polis memurlarının da üniformalarını yakarak Lukaşenko’yu protesto ettikleri görüntüler ortaya çıkmıştı. Son olarak Belarus devlet televizyonu Belarus 1 TV’nin çalışanları, “Artık propaganda yapmayacağız, doğruları söyleyeceğiz” diyerek grev başlattıklarını açıkladı. Muhaliflere destek verenlerin arasında daha önce Lukaşenko yönetiminde uzun yıllar büyükelçi olarak görev yapan ve daha sonra Belarus Devlet Tiyatrosu’na bağlı Kupalovski Tiyatrosu’nun başına geçen Pavel Latushko gibi önemli isimler de var.

AB, Belarus için toplanıyor

Öte yandan AB ülkeleri, bugün (19 Ağustos) Belarus’taki son gelişmeler üzerine toplanma kararı aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’u arayarak Belarus’a yapılacak bir dış müdahalenin kabul edilemez olduğunu ve müdahale halinde ülkedeki gerilimin artacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.