Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bulgaristan’da hükümet karşıtı protestolar 43. gününde: “Acil seçim istiyoruz”

Bulgaristan’da 43 gün önce Başbakan Boyko Borisov’un istifası talebiyle başlayan protestolar sürüyor. Cumhurbaşkanı Rumen Radev’in “ülkenin mafyanın elinden kurtarılması gerektiğini” söyleyerek destek verdiği eylemciler, başkent Sofya başta olmak üzere ülkenin pek çok kentinde düzenledikleri eylemlerde Başbakan Borisov ile hükümeti istifaya çağırıyor ve erken seçim istiyor.  

Başbakan Borisov, bu çağrılara karşı anayasada değişiklik yapılmasını ve Büyük Halk Meclisi’nin toplanmasını önerdi. Ülke yönetimine ilişkin aldığı kararları açıklayan Borisov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada merkez sağ parti GERB’in yeni anayasaya dair bir tasarı sunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Radev de bu açıklamalara “Parlamenter cumhuriyetimizi otokrasiye dönüştüren bir başbakan, anayasal değişiklikler teklif edebilir mi? Bunun yanıtı, ‘Kesinlikle hayır’dır. Bulgaristan’ın geleceği ve anayasası ilgili görüşmeler, ancak halkın talep ettiği istifalar ve dürüst ve adil erken genel seçimlerden sonra yapılabilir” yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Radev: “Ahmet Doğan’ın sarayı, yolsuzluğun göstergesi”

Türk azınlığın temsilcisi olarak da bilinen Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin Onursal Başkanı Ahmet Doğan da protestocuların hedefinde. Zira ülkedeki protestolar, Doğan’ın, kamuya ait bir sahile “yazlık saray” yaptırması ve kumsala girişleri kapatmasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Radev de Burgaz’a 15 kilometre uzaklıktaki Rosenets kumsalındaki sarayı “yolsuzluğun göstergesi” olarak niteliyor.

Ülkede çok sayıda yurttaş, 11 Temmuz’da Ahmet Doğan’ın sarayına komşu olan “korumalı kumsal” yakınında güneşlenmek üzere toplandı. Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin beş binden fazla sempatizanı ise Doğan’ı desteklemek üzere sarayın duvarı önünde bir araya geldi. Polis, güneşlenmeye gelen yurttaşlara izin vermedi. “Evet, Bulgaristan” platformundan İvaylo Mirçev gözaltına alındı. Buradaki müdahalenin sorumluluğunu üstlendiğini belirten Burgaz Polis Müdürü Radoslav Sotirov, Başbakan Borisov’un ısrarıyla istifa etti.

“Evet, Bulgaristan” platformunun “güneşlenme eylemi”nde yaşananlar, yurttaşların memnuniyetsizliğini artırdı ve protestoları sürekli hale getirdi. Bir hafta içinde protestolar tüm ülkeye yayıldı.

Savcılık “Rosenets’e girişin yasaklanması yasalara aykırı” dedi

Savcılık, Doğan’ın yazlık sarayında yaptığı teftişin ardından kumsalın yapılanmasında birçok ihlal saptadı. Savcılık ayrıca, Rosenets plajına yurttaşların girişini yasaklayan düzenlemeyi de “yasalara aykırı” olarak tanımladı.

Hükümet karşıtı protestoların 43’üncü gününde de Sofya’nın üç ana kavşağının ablukası devam ediyor. Eylemciler, sabah saatlerinde Yolsuzlukla Mücadele ve Yasadışı Yollarla Edinilen Mülkleri Müsadere Komisyonu binasının önünü kapattı ve “Mafya”, “İstifa”, “İşten atıldınız”, “Acil seçim istiyoruz” sloganları attı.

Eylemcilerin kapattığı üç kavşakta da polis ekipleri var. Ancak eylemler günden güne çeşitleniyor. Bugün (20 Ağustos) Sofya’da bir grup genç, Orlov Most-Kartal Köprü yolundaki çadır kampında “Sokak Sanatı” adıyla çalıştay düzenleyecek. Eylemler, 21:30’daki “Human Band” heavy metal sokak konseriyle devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.