Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Körfezde gerginlik: İran, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait bir gemiye el koyduğunu ve mürettebatını gözaltına aldığını açıkladı

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sahil güvenlik güçlerinin pazartesi günü (17 Ağustos) iki İranlı balıkçıyı öldürmesinin ardından aynı gün karasularına giren bir BAE gemisine el koyduklarını ve gemideki mürettebatın gözaltına alındığını açıkladı. 

Tahran yönetimine göre, BAE, 17 Ağustos günü karasularına giriş yapan bir balıkçı teknesine ateş açtı ve iki İranlı balıkçının ölümüne sebep oldu. İran’ın BAE’ye ait bir gemiye el koyması, sık sık karasuları ihlallerinin yaşandığı Körfez bölgesinde BAE’nin bölgedeki faaliyetlerine ve geçen hafta BAE ve İsrail arasında yapılan “normalleşme anlaşmasına” karşı bir misilleme niteliği taşıyor.

Körfez bölgesinde yer alan iki ülkenin diplomatik ilişkileri 2016 yılında kötüleşmeye başlamıştı. Geçen hafta BAE’nin İsrail ile yaptığı “normalleşme anlaşması” ise iki ülke arasındaki gerilimi iyice tırmandırdı. İsrail ile anlaşan BAE’nin “büyük bir hata” yaptığını söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yorumları, BAE yönetimi tarafından bir tehdit olarak algılandı. 

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, BAE yetkilileri, iki İranlı balıkçının öldürülmesinden dolayı son derece pişman ve üzgün olduklarını dile getirerek tazminat ödemek için hazır olduklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.