Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri’nin 804. haftasında, gözaltında kaybedilişinin 28. yılında Mehmet Ertak için adalet istendi

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nın yasaklanmasının 105. haftasında, koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesabından canlı yayınla açıklama yaptı. 804. haftanın moderatörlüğünü gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak üstlendi. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Temsilcisi Ümit Efe okudu. Açıklamada, gözaltında kaybedilişinin 28. yılında Mehmet Ertak için adalet istendi.

Gözaltında kaybedilen Mehmet Ertak’ın eşi Emine Ertak, “Mehmet 28 yıldır kayıp. Onu 28 yıldır arıyoruz. Çocuklarım, ‘Artık mezarımız olsun, işte babamız buradadır’ demek istiyor. Mehmet’i aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. Mehmet Ertak’ın oğlu Servet Ertak da “Cumartesi Anneleri bu toplumun vicdanıdır. Bunu unutmamak gerekiyor. Kayıplarımızın akıbetini sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Mehmet Ertak ve tüm kayıplar için adalet istemekten vazgeçmeyeyeceklerini dile getiren Ümit Efe, “İnsanlarımızı gözaltında kaybeden devletin, yalnızca kayıp yakınlarını sonsuz bir işkenceye mahkum etmekle kalmadığını; hepimizi, gözaltında kaybetme suçunu işlediği, uluslararası insan hakları mahkemesi tarafından tescillenen bir devletin vatandaşları olma utancına da mahkum ettiği gerçeğini hatırlatıyoruz” dedi. 

Anayasa Mahkemesi’nin Mehmet Ertak’ın ölümünden hükümetin ve devlet görevlilerinin sorumlu olduğuna karar verdiğini hatırlatan Efe, “Mehmet Ertak’ın gözaltında kaybedilişinin 28. yılında bir kez daha adli ve siyasi makamları göreve çağırıyoruz: AİHM kararları devlet açısından bağlayıcıdır. Mehmet Ertak’ın gözaltında işkence ile öldürülmesi ve bedeninin kaybedilmesi ile ilgili etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmesini sağlama görevinizi yerine getirin” çağrısı yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.